4.1.2024. 8:26
0
Fudbaler Nice žestoko kažnjen zbog antisemitske objave tokom izraelske agresije na Palestinu
FOTO: Screenshot/instagram
Youcef Atal, francuski fudbaler i defanzivac Nice, te član alžirske nogometne reprezentacije (27), osuđen je na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora nakon što je u oktobru na društvenim mrežama objavio, a potom i uklonio antisemitski video.

Sud u Nici ga je proglasio krivim za izazivanje mržnje temeljene na vjeri, uz dodatnu novčanu kaznu od 45.000 eura. Također, Atal će biti obvezan objaviti osudu o vlastitom trošku u regionalnom dnevniku Nice-Matin i novinama Le Monde, kako je navedeno u presudi kaznenog suda.

Pet dana nakon napada palestinskog islamističkog pokreta Hamasa na Izrael 7. oktobra i početka izraelskog bombardiranja Gaze, Youcef Atal je na Instagramu podijelio video u kojem propovjednik Mahmoud Al Hasanat poziva na "crni dan za Židove".

Meggi Choutia ističe ozbiljnost ovih činjenica koje se ne smiju minimalizirati. " Dijeljenje videa znači preuzimanje odgovornosti za izjave i davanje im vidljivosti. Tokom ovih 35 sekundi nema ni trenutka koji sugerira na pitanje mira.", izjavila je.

Nakon objave videa, defanzivac nije igrao za Nicu. Klub ga je prvo suspendovao "do daljnjega", a disciplinska komisija LFP-a dodatno mu je odredila sedam utakmica suspenzije.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.