17.3.2024. 9:48
0
Najbolji fudbaler u historiji BiH, Edin Džeko, danas slavi 38 rođendan
Na današnji dan 1986. godine, u Sarajevu je rođen Edin Džeko, najbolji bosanskohercegovački fudbaler, kojem su bh. navijači dali nadimak Dijamant.

Karijeru je počeo u fudbalskom klubu Željezničar, te sa 17 godina ubilježio prvi nastup za seniorsku ekipu (pod vodstvom Amara Osima), u tadašnjem Kupu Uefa (Liga Evrope) protiv škotskog Heartsa. Za Željezničar je odigrao 40 utakmica i postigao pet golova.

Godine 2005., sa 18 godina odlazi u Teplice (Češka), gdje pokazuje svoj talent i u 43 meča postiže 17 golova. Krajem sezone 2006/2007. proglašen je najboljim stranim igračem u Češkoj.

Njegove odlične igre zapazio je njemački stručnjak Felix Magath. U transferu vrijednom četiri miliona eura Džeko je stigao u Wolfsburg, gdje je u tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem u drugoj sezoni osvojio Bundesligu. U Wolfsburgu je u 111 mečeva postigao nevjerovatnih 66 golova i tako ostao upisan u historiju Wolfsburga kao najbolji strijelac. U sezoni 2009/2010. naš Dijamant je osvojio laskavu titulu najboljeg strijelca Bundeslige s 22 postignuta gola.

Godine 2011., postaje član engleskog Manchester Cityja, a u redove ovog bogatog tima doveden je transferom vrijednim 27,5 miliona funti. Tako je Edin Džeko postao jedan od najskupljih igrača u historiji Balkana. Već u prvoj sezoni osvaja FA kup, najstarije takmičenje na Otoku, da bi u narednoj sezoni osvojio i englesku Premier ligu.

Nakon četiri sezone provedene u engleskom klubu, 2015. godine potpisuje ugovor s italijanskom Romom. U ljeto 2021. potpisuje za Inter, a dvije godine kasnije prelazi u turski klub Fenerbahče.

Za A reprezentaciju BiH Džeko je debitovao 2. juna 2007. godine, protiv reprezentacije Turske, kada je postigao i svoj prvi gol (3:2). Do danas je zabilježio 137 nastupa i postigao 65 golova za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.