6.12.2023. 12:34
0
Otkrivena Zuckerbergova javna tajna zbog koje bi Meta mogla platiti veliku kaznu
FOTO: ilustracija
Meta je navikla na kritike i tužbe, a ako se nove optužbe pokažu istinitima, prijeti im velika kazna.

Dobna granica za brojne društvene mreže i platforme iznosi 13 godina, odnosno mlađima od 13 godina zabranjeno je koristiti Instagram, Facebook, TikTok i druge platforme. Naime, prema američkom zakonu, ilegalno je prikupljati lične podatke osoba mlađih od 13 godina, dok je u Evropi donesena regulativa prema kojoj se svim maloljetnicima ne smiju prikazivati oglasi bazirani na njihovoj aktivnosti na internetu, sve u cilju zaštite najmlađih.

Uprkos tome što je mlađima od 13 zabranjeno korištenje društvenih mreža, milioni njih širom svijeta koriste Instagram, TikTok, Pinterest i brojne druge mreže jer je te platforme jednostavno prevariti i upisati pogrešne podatke. U tužbi protiv Mete koju su podigle 33 američke savezne države, a čiji su neki detalji isplivali u javnost, naglašava se kako su u Zakerbergovoj (Zuckerberg) kompaniji itekako svjesni činjenice da milioni korisnika mlađih od 13 godina koriste Instagram i tu informaciju pokušavaju sakriti od javnosti. Meta je zatvorila neke od takvih računa, no riječ je samo o malom dijelu računa osoba mlađih od 13 godina koje svakodnevno koriste tu društvenu mrežu.

Kako su to komentirali na Business Insideru, to je jedna od javnih tajni Mete koja se u kompaniji često dokumentira, analizira i potvrđuje. Ako se dokaže da je kompanija znala za takve račune i nije ih zatvorila, prijeti im velika kazna.

Također, u istom dokumentu koji je procurio u javnost tvrdi se ono u što svi možemo posumnjati iz prakse, a to je da je Meta namjerno dizajnirala svoje društvene mreže, što se pogotovo odnosi na Instagram, kako bi mladi (ali i brojni stariji) o njima postali ovisni.

Među inim, u tužbi se spominje i odnos prema maloljetnim korisnicima čije podatke kompanija konstantno nastavlja prikupljati, uključujući i informacije o kontaktnim podacima i lokaciji. Ti se podaci, naravno, mogu iskoristiti za plasiranje oglasa korisnicima, odnosno na temelju njih Meta zarađuje.

Nakon što su se ti podaci, odnosno optužbe pojavili u javnosti, iz Mete su reagirali saopćenjem u kojem tvrde kako se u tužbi koriste selektivni citati i probrani dokumenti, koji u biti ne prikazuju situaciju u pravom svjetlu te naglašavaju kako, kada identificiraju račune osoba mlađih od 13 godina, primjenjuju mjere za njihovo uklanjanje, piše Zimo.

(Aldin B.)

Meta
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.