5.1.2024. 8:35
0
Facebook i Instagram imaju novi način da vas prate
FOTO: ilustracija
Facebook je predstavio novi zbunjujući sistem u podešavanjima, koji se mnogima neće dopasti.

Facebook je nedavno implementirao novo podešavanje, pod nazivom "Link History", koje kreira posebno spremište svih linkova na koje ste kliknuli u Facebook mobilnoj aplikaciji.

Ako ste proaktivni možete da se isključite sa ove opcije, ali kompanija praktično nameće Link History korisnicima i ti podaci se koriste za ciljane oglase.

S obzirom na to da zakonodavci sve više uvode tehnološke propise, a Apple i Google pojačavaju napore na polju očuvanja privatnosti, Meta ne haje i traži nove načine da sačuva svoje carstvo prikupljanja podataka.

Kompanija predstavlja Link History kao alat koristan za potrošače "sa vašom aktivnošću pregledanja koja je sačuvana na jednom mjestu", a ne kao drugi način da pratite svoje ponašanje na internetu.

Meta ističe da "ako dozvolite Link History, možemo da koristimo vaše informacije da poboljšamo vaše oglase u Meta tehnologijama".

Facebook obećava da će izbrisati Link History koji je kreirao za vas u roku od 90 dana ako isključite ta podešavanja. Prema Facebook stranici za pomoć, Link History nije dostupan svuda. Kompanija kaže da će se s vremenom širiti globalno.

Međutim, potpuno je nejasno dokle trenutno seže zaštita za Link History. Facebook čak može da kreira i druga skladišta za linkove na koje kliknete, a koji se ne zovu Link History, što bi bilo u skladu sa sličnim sivim zonama koje su se pojavljivale oko podešavanja privatnosti u prošlosti na ovoj platformi.

Link History takođe stvara zbunjujući novi režim koji vrši podešavanja privatnosti koja se ne primjenjuju ako pristupate Facebooku izvan Facebook aplikacije. Ako se umjesto toga prijavite na Facebook na laptopu ili mobilnom pretraživaču, Link History vaš ne štiti.

Oni, kojima je sve ovo zbunjujuće i zastrašujuće, mogu da se odluče da isključe Link History.

Za Facebook, potrebno je da se otvori link u okviru aplikacije i klikne na tri tačkice kako bi se otvorila podešavanja u pregledaču. Zatim, potražite prekidač za Link History, isključite ga ukoliko je uključen i potom potvrdite tu radnju.

Za Instagram je gotovo isti postupak: potrebno je da odete u podešavanja pregledača u okviru aplikacije, pronađete Link History i potvrdite svoj izbor.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.