11.7.2023. 8:40
0
Sladić objavio prognozu za naredne dane: Temperature idu preko 40 stepeni
Bh. meteorolog Nedim Sladić je na svom Facebook profilu objavio prognozu vremena za narednih sedam dana.

“Nakon neznatnog do vrlo blagog pada temperature zraka u petak uvjetovan približavanjem frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe, od subote ponovo slijedi porast. Zapravo, ispravnije bi bilo reći da će se teško on i osjetiti, osim na sjeveru Bosne, jer su vrijednosti dnevnih maksimuma i dalje u granici vruće (oko i iznad 30 °C).

Početkom iduće sedmice pod utjecajem vrlo snažnog termobaričkog grebena izgledno je da idemo i preko 40 °C, a dijelovi juga Italije izgledno iznad 45 °C. Clusteri ECMWF modela i pripadajući režimi snažno podržavaju signal za izraženu vrućinu nad Balkanom, dodatno pojačana iznadprosječno visokim površinskim temperaturama Sredozemnog mora koje se približavaju granici marinskog toplotnog vala.

Anomalno zagrijavanje podloge mora, kao i kopna, postiže učinak miješanja različitih slojeva kroz vertikalni profil atmosfere pri čemu u dugotrajnom opstanku vrele zračne mase nad određenim područjem pri podlozi se smanjuje gustoća zraka, potencijalna energija raste i parcela zraka poprima karakteristike same zračne mase – stvarajući toplotnu kupolu u kojoj reaguju površinski toplotni fluksevi u vidu snažnog zagrijavanja podloge”, navodi se u objavi.

Ranije je Sladić najavio da očekuje sredinom sedmice od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje do 40 °C.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.