31.3.2024. 16:00
0
Valu proljetne vrućine dolazi kraj, u BiH stiže velika promjena: Očekuju se pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme
FOTO: N1
U Bosni i Hercegovini se do večeras prognoziraju jaki do žestoki udari vjetra jačine između 30 i 60 km/h. U brdsko-planinskim predjelima olujni do orkanski udari vjetra jačine između 60 i 90 km/h.

- Večeras i u noći na pondjeljak vjetar će malo oslabiti uz jačinu većinom između 10 i 30 km/h, dok bi se u brdsko-planiskim predjelima zadržali jak do olujni udari vjetra i tokom noći, navode iz BH Meteo.

Do kraja dana vrijeme će biti sunčano sa obiljem saharskog pijeska što će nebo činiti zamućenim.

- Ponedjeljak (01.04.) od prijepodnevnih sati donosi novo jačanje južnog vjetra pa nas očekuje repriza današnjeg dana po pitanju vjetra uz širom zemlje jake do žestoke udare vjetra jačine između 30 i 60 km/h. U brdsko-planiskim krajevima olujni do orkanski udari. U ponedjeljak tokom dana također pretežno sunčano i vrlo toplo vrijeme uz temperature između 23 i 28, na sjeveroistoku Bosne do 30 °C. Saharski pijesak u zraku i tokom ponedjeljka, ističu meteorolozi.

Promjena vremena nas, ipak, očekuje od večeri ponedjeljka.

- U ponedjeljak navečer sa zapada nailazak hladne fronte uz naoblačenje i padavine. Hladna fronte bi zapad zemlje trebala zahvatiti negdje oko 19 ili 20 sati donoseći prolazno jak do olujan vjetar, nagli pad temperature te prolaznu jaku kišu uz koju lokalno može biti grmljavine. Nakon zapada zemlje u nastavku večeri brzo će se širiti ka istoku zemlje, pišu na stranici BH Meteo.

O lokalnom grmljavinskom nevremenu pisao je i popularni bh. meteorolog Nedim Sladić.

- Premještanje fronte preko Bosne i Hercegovine očekuje se u večernjim satima ponedjeljka s kojom će se preuranjeni val proljetne vrućine okončati. Uz kišu, izgledni su pljuskovi praćeni grmljavinom, a usljed dostupne toplotne energije i paralelnog premještanja fronte uz tok mlazne struje generisanje uskih linija nestabilnosti uz mogućnost lokalnih grmljavinskih nevremena. U predjelima uz Jadran mjestimični neverini, rekao je Sladić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.