Juneći but često možete pronaći na akciji u marketima, pa onda ovo jelo na kraju i ne mora biti skupo kako se čini na prvi pogled. Super ideja za porodični ručak!
Sastojci:
1 kg junećeg buta
500 ml goveđeg temeljca
50 g brašna
1 kašičica crvenog bibera u zrnu
3 češnja bijelog luka
krupna morska so
svježi peršun
so
ulje
prilog:
1 ljubičasti luk
250 ml povrtnog temeljca
200 g mješavine smrznutog povrća (po želji)
100 ml paradajz sosa
80 g riže
so
biber
ulje
But izrežite na tanje i jednake šnicle, pa ih „istanjite“ čekićem za meso. Blago ih posolite, pa samo s jedne strane uvaljajte u brašno.
Zagrijte ulje, pa u njega stavite šnicle sa pobrašnjenom stranom prema dnu. Meso pržite oko 4-5 minuta, pa ga okrenite na drugu stranu i nastavite pržiti još 3-4 minute.
Meso izvadite i ostavite sa strane, a u tavu stavite crveni biber u zrnu i neoljuštene češnjeve bijelog luka. Pržite na laganoj vatri par minuta, pa dodajte morsku krupnu so. Tada vratite šnicle u tavu, dodajte grančicu svježeg peršuna i prelijte goveđim temeljcem.
Smanjite vatru i pustite da krčka oko pola sata, odnosno dok meso ne postane mekano po vašoj želji.
U drugoj tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite tanko narezan ljubičasti luk. Nakon par minuta, dodajte mješavinu smrznutog povrća, posolite i pobiberite, pa dinstajte par minuta.
Potom, dodajte rižu, paradajz sos i povrtni temeljac i nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok riža ne bude kuhana.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.