Kada u ribarnici naletite na svježu crvenu pastrmku ne oklijevajte. Uzmite jednu veću i pripremite preukusan obrok.
Sastojci:
300 g filea crvene pastrmke
maslinovo ulje
riblji temeljac:
1 luk
ostatak ribe
300 g povrtne mješavine (smrznuto povrće)
svježi peršun
1 l vode
ulje
rižoto:
120 g riže dugog zrna
1 ljubičasti luk
1 tikvica
500 ml ribljeg temeljca
50 g parmezana
so
biber
svježi peršun
ulje
Pastrmku isfiletirajte, pa ćete dobiti dva lijepa komada ribe bez kostiju. Ostatak ribe ostavite za temeljac.
U veći lonac uspite ulje, pa na njemu prepržite glavicu luka koju ste prethodno samo prepolovili. Kada luk porumeni, dodajte ostatke ribe i listove svježeg peršuna. Dinstajte par minuta, pa dodajte mješavinu povrća po želji (carsko povrće, proljetna mješavina i sl.) i nastavite dinstati uz miješanje. Na kraju sve prelijte sa 1 litrom vode i pustite da kuha oko sat vremena. Temeljac potom, procijedite, pa oko 600 ml iskoristite za pripremu rižota, a od ostatka možete napraviti supicu.
Zagrijte u tavi maslinovo ulje i file položite na stranu na kojoj je meso i pržite između 3-5 minuta. Zatim, okrenite na stranu na kojoj je kožica i pržite još 1-2 minuta. Skinite s vatre i ostavite sa strane.
U većoj i dubljoj tavi na ulju popržite ljubičasti luk. Kad omekša dodajte tikvicu izrezanu na kocki i kratko je prepržite, pa dodajte rižu i nastavite sve dinstati par minuta. Tada sve prelijte sa 300 ml ribljeg temeljca i pustite da krčka. Kada skoro sav temeljac ispari, dodajte još 200-300 ml temeljca, smanjite vatru i pustite da krčka dok riža ne upije svu tekućinu. Tada rižoto skinite s vatre i u njega umiješajte narendani parmezan.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.