17.10.2023. 17:36
0
Zašto nikada ne treba puniti mobitel tokom noći
Baterija dobiva "pojačanje" koje je četiri puta duže nego što je potrebno

Ukoliko želite da produžite vijek bateriji na mobilnom telefonu, stručnjaci za tehnologiju tvrde da ne bi trebalo da ga punite tokom noći.

- Većini pametnih telefona nove generacije potrebno je između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune - rekao je u članku za "The Conversation" Riteš Čag, vanredni profesor informacionih i komunikacionih tehnologija iz Australije.

- Stoga, punjenje telefona preko noći nije samo nepotrebno već i ubrzava starenje baterije - objašnjava on.

Ovo se dešava zato što se litij-jonske baterije koje napajaju moderne pametne telefone hemijski degradiraju kao rezultat obrazaca punjenja, temperaturnih fluktuacija i količine korišctenja uređaja.

U slučaju punjenja preko noći, to bi značilo da vaša baterija dobiva "pojačanje" koje je četiri puta duže nego što je potrebno. Osim što nisu sjajni sa bezbjednosne tačke gledišta (iako je dobra vijest da većina uređaja automatski prestaje da se puni kada im baterija dostigne 100 procenata da bi spriječila pregrijevanje), problem je u tome što aplikacije rade u pozadini cijele noći, baterija uređaja neizbježno pada na 99 posto, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.