27.7.2023. 10:43
0
Bivši mornarički pilot tvrdi da ih je vidio: Američka vlada skriva ključne informacije o NLO-ima
Bivši pilot američke mornarice koji tvrdi da je iskusio NLO-e “iz prve ruke” optužio je vladu svoje zemlje da umanjuje važnost prijetnje koju predstavljaju. Ryan Graves je rekao da se broj neidentificiranih letećih objekata, ili UAP-ova (neidentificiranih anomalnih pojava), “veliko ne prijavljuje” i da je to “hitno” pitanje.

“Posada vojnog zrakoplovstva i komercijalni piloti često su svjedoci ovih fenomena”, rekao je na saslušanju odbora.

“Stigma je stvarna i snažna i predstavlja izazov za nacionalnu sigurnost.”

Graves je svjedočio na sjednici koju je održao Pododbor za nadzor Predstavničkog doma, koji pokriva američku nacionalnu sigurnost i vanjske poslove, piše Sky.

Saslušanje – prvo takve vrste – najavljeno je prošle sedmice usred povećane pažnje na prijavljena viđenja NLO-a.

Republikanski predsjednik odbora Glenn Grothman otvorio je sjednicu rekavši da je “nedostatak transparentnosti” potaknuo “divlje špekulacije” koje su narušile “povjerenje javnosti” u vladine institucije.

Član Demokrata Robert Garcia rekao je da priče o NLO-ima i UAP-ovima “zahtjevaju istragu i nadzor”.

G. Graves je rekao da je prvi počeo otkrivati “nepoznate objekte” u američkom zračnom prostoru 2014., dok je bio stacioniran na Virginia Beachu.

Rekao je da je tokom misije obuke 10 milja od obale dvije letjelice “razdvojio” UAP opisan kao “tamno siva ili crna kocka unutar prozirne kugle”.

Unatoč sigurnosnim zabrinutostima, nije napravljen službeni dnevnik incidenta, ustvrdio je.

Rekao je da takve “pretjerane prakse klasifikacije” tokom decenija drže “ključne informacije skrivene”.

“Ako su to strane bespilotne letjelice, to je hitan problem nacionalne sigurnosti”, rekao je.

“Ako je nešto drugo, to je problem za nauku. U oba slučaja, oni su problem za sigurnost leta.”

U izvještaju Pentagona iz 2021. nisu pronađeni dokazi koji povezuju UAP s vanzemaljcima, a vjeruje se da su većina viđenja bili dronovi ili baloni.

Primjer iz ove godine bio je kineski “špijunski balon” koji je oboren iznad američkog zračnog prostora.

G. Graves bio je jedan od trojice muškaraca pozvanih da daju iskaz u srijedu.

Druga dvojica bili su bivši zapovjednik mornarice David Fravor i bivši obavještajni dužnosnik David Grusch.

Fravor je također rekao da je vidio UAP-ove, dok je Grusch tvrdio da su SAD vratile “netaknuta i djelomično netaknuta” vozila neljudskog porijekla.

Grusch je na saslušanju rekao da je postao zviždač nakon što je primio izvješća od “cijenjenih” sadašnjih i bivših vojnih dužnosnika da američka vlada skriva informacije o UAP-ovima.

Administracija Joea Bidena suočila se s pozivima da deklasificira dokumente povezane s NLO-ima, a ovog je mjeseca Senat predstavio amandman na godišnji zakon o obrambenoj politici koji nastoji učiniti upravo to.

Zanimanje je bilo toliko veliko da je NASA početkom ove godine održala svoj prvi javni sastanak o tom pitanju.

Panel naučnika i penzionisanih astronauta rekao je da je došlo do skoka u viđenjima, iako je samo mali dio sadržavao signale koji bi se mogli smatrati “anomalnima”.

Američka svemirska agencija počela je NLO-e nazivati UAP-ovima zbog načina na koji se taj izraz koristi u pop kulturi.

Dr. Daniel Evans, NASA-in pomoćnik zamjenika saradnika administratora za istraživanje, rekao je na sastanku u maju da je omiljeni akronim agencije odražavao je da je tema “ozbiljan posao”.


(Admir O.)

SADNLO
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.