20.7.2023. 9:03
0
Apple radi na novom sistemu umjetne inteligencije: Trebao bi konkurirati ChatGPT-ju
FOTO: ilustracija
Apple radi na sistemu umjetne inteligencije koji bi trebao biti konkurencija Chat GPT-ju, navodi se u izvještaju objavljenom danas, prenosi dpa.

Zaposlenici Applea nazvali su projekt “Apple GPT” jer rade na razvoju platforme slične Chat GPT-ju, izvijestio je Bloomberg News.

Drugi tehnološki divovi su se na razne načine uključili u AI utrku. Microsoft je jednostavno kupio OpenAI-jev Chat GPT i upotrijebio ga za unaprjeđenje pretraživanja putem Binga, dok je Google predstavio Bard AI za svoju iznimno popularnu tražilicu.

Meta također ima svoj generativni AI sistem. Appleov najpoznatiji sistem strojnog učenja ostaje njegov digitalni asistent Siri na iPhone uređajima. Appleov novi projekt koristi svoj AI temelj nazvan Ajax, prema Bloombergu.

Međutim, sam Ajax radi na Google Cloudu i izgrađen je od Google JAX-a, okvira strojnog učenja koji je stvoren za ubrzavanje istraživanja.

“Regulacija je nešto što je potrebno u ovom prostoru”, rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook prošlog mjeseca za “Good Morning America”.

“Regulativa će teško biti usklađena čak i uz napredak jer se stvari odvijaju tako brzo”, dodao je.

Razni tehnološki divovi ignorirali su pozive da se uspori istraživanje umjetne inteligencije radi društvene sigurnosti.

Dva mjeseca prije nego što je pokrenuo sistem umjetne inteligencije xAI, Elon Musk je čak potpisao otvoreno pismo u kojem je tražio šestomjesečnu pauzu u istraživanju umjetne inteligencije.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.