28.1.2022. 8:09
0
Novi protest protiv eksploatacije litijuma u Beogradu
FOTO: Dragan Mujan /Nova.rs
Učesnici protesta u organizaciji pokreta “Kreni – promijeni” okupili su se 27. januara ispred zgrade Predsjedništva Srbije u centru Beograda zahtijevajući od vlasti zabranu istraživanja i eksploataciju litijuma i bora.

Demonstranti su blokirali jednu od centralnih gradskih ulica, Kralja Milana, u blizini Predsjedništva Srbije.  Kako su naveli u saopštenju najavljujući protest iz pokreta “Kreni – promeni”, oni traže potpunu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji na 20 godina.

“Potpuno je apsurdno da zabranimo Rio Tinto, a da to isto rade druge kompanije. Time povrjeđujemo pravo na jednakost, šta nama garantuje da neće doći neka druga kompanija koja će isto to uraditi“, naveli su u saopštenju iz ovog pokreta uoči protesta.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je na sjednici Vlade donijeta odluka o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto.  Tom prilikom su, kako je rekla Brabić, poništeni svi pravni aktiv u vezi sa projektom Jadar, kompanije Rio Tinto.

Projekat Jadar predviđao je rudnik litijuma u blizini Loznice, u zapadnoj Srbiji, protiv čega su ekološki aktivisti tokom prošle godine organizovali seriju protesta.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.