20.11.2022. 13:05
0
Vllasi: SAD je ključni faktor i potpora EU za očuvanje mira u regionu
Sjedinjene Američke Države su zainteresirane da očuvaju mir i stabilnost u regiji jer su mnogo investirale za taj mir i stabilnost u ovoj regiji.

Brisel je jako zainteresovan da se očuva mir i stabilnost u regionu ali bez podrške Amerike Brisel ne može ništa - ocijenio je političar i publicist Azem Vllasi, koji je danas bio uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Politika ustupaka nasilnicima ne rješava kosovsku, crnogorsku i bosansku dramu”.

On ističe da je Amerika ključni faktor i snaga, potpora zapadnoj Evropi, Evropskoj uniji i Briselu za očuvanje mira ovdje, a i za riješavanje nekih unutrašnjih problema u cilju da BiH bude funkcionalnija država.

Kako napominje, SAD su zajedno sa svojim evropskim saveznicima uspostavile mir u BiH, a Dejtonski sporazum ugradio je određene specifičnosti, ali je sačuvao BiH kao jedinstvenu, nedjeljivu i nezavisnu državu.

- Na Kosovu u zaustavljanu represija '98. i '99. godine kada je zaprijetio pravi genocid nad Albancima, strahote kakve smo već vidjeli do '95. u BiH, Amerika je priskočila u pomoć i zajedno sa evropskim saveznima zaustavila taj teror ondašnjih srpskih vlasti, Amerika je pomogla da Kosovo bude država i ona je i danas država - kazao je Vllasi.

Podsjetio je da se Srbija 2010. godine, dvije godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, obratila Međunarodnom sudu pravde da ocijene sa stajališta međunarodnog prava Deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova i dobila jasan odgovor, da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

- Danas vrebaju iste opasnosti iz Srbije, samo ne mogu da ostvare ono što su tada započeli. Sreća je u tome što Srbija višom silom ne može i ne smije nasrnuti ninakoga. Mi treba da izgradimo naše unutrašnje jedinstvo i koheziju, da uspostavimo bolju saradnju međusobno, jer i za Srbiju je jednako od interesa kao i za sve nas oko nje da imamo normalno uređene međusobne odnose - poručio je Vllasi.

Naglasio je se sa Kosovom vodi dijalog uz posredništvo Evropske unije i podršku SAD-a da se dođe do sporazuma o normalizaciji međusobnih odnosa.

- Upravo ovaj period sada intenzivirana je aktivnost evropske zajednice uz neposrednu podršku i pomoć SAD-a da se taj dijalog okonča nekim prihvatljivih konačnim sporazumom. Srbija izbjegava i to jer u konturama tog sporazuma trebalo bi da bude uređenje međusobnih odnosa između Srbije i Kosova kao dviju samostalnih nezavisnih država. A kad će doći formalno priznanje u formi deklaracije od Srbije, zapravo kada će se desiti međusobno priznanje između Kosova i Srbije, to je onda opet pitanje vremena - kazao je Vllasi.

Prema njegovim riječima, Zapad je zainteresiran da se sačuva mir i stabilnost, da se međusobni odnosi između Srbije i Kosova normaliziraju.

- To je u interesu za odnose u regiji također. U interesu Kosova i Srbije prije svega ali u interesu zapadnih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država koje su mnogo napora uložile da se u regiji uspostavi mir i stabilnost i zainteresirane su da se očuva stabilnost od opasnosti koja stalno vreba iz Rusije da preko svoje saveznice Srbije i entiteta RS u BiH destabiliziraju regiju u inat Zapadu i radi skretanja pažnje sa prljavog posla koga Rusija radi u Ukrajini - ocijenio je Vllasi.

Mišljenja je da do oružanih incidenata između kosovskih Srba i Albanaca ne može doći, niti između kosovskih Srba i organa vlasti i reda Kosova jer za tim nema potrebe.

- Građani Kosova srpske nacionalnosti nisu zainteresirani da stvaraju veće tenzije a kamoli za oružane sukobe sa Albancima. Milošević je izigravao zaštitnika Srba na Kosovu i onda '99. znamo kako je to završeno, broj Srba se od 11 posto na Kosovu smanjio na 5 posto jer svi oni koji su bili uključeni u tu mašineriju vlasti protiv Albanaca otišli su. Može se desiti neki oružani eksces, ali ubačen sa strane upravo da bi se potpalio požar. Oružanih incidenata neće biti ali ako bilo ko sa strane to potpali to je opasnost onda i za regiju - mišljenja je Vllasi. 



(Fena / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.