8.4.2023. 8:37
0
Andrej Plenković otvoreno: Schmidt je pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata
FOTO: Twitter
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt je pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata, izjavio je u intervjuu za zagrebački „Večernji list“ premijer susjedne Republike Hrvatske i lider tamošnjeg vladajućeg HDZ-a Andrej Plenković govoreći o nametanju rješenja o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH na kakvima je insistirao HDZBiH Dragana Čovića.

Plenković je i u oktobru 2022.  potvrdio da je Vlada Republike Hrvatske bila je direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, ali sada je potvrdio i suštinu takvih nametnutih rješenja koja izazivaju destabilizaciju u BiH.

Nadalje, on je izjavio da nije tačno da Hrvati žele apartheid u BiH, te se usprotivio mirnim građanskim protestima pred OHR-om u Sarajevu.

„Protivim se takvim pritiscima na visokog predstavnika i tendencijama koje narušavaju položaj Hrvata suprotno od Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. On nije idealan, međutim, to je ono što postoji i što drži BiH skupa, a daje okvir Hrvatima da budu ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda. I zato su rješenja koja je donio visoki predstavnik Schmidt dobar iskorak prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata, koji nisu u BiH manjina nego konstitutivni narod“, rekao je Plenković, te dodao:

„Mnogim međunarodnim sugovornicima treba tumačiti da Hrvati zbog manje brojnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe nisu manjina nego da su jednakopravni u političkoj i ustavnoj arhitekturi BiH. U tom pogledu učinili smo ogromne iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini. Siguran sam da visoki predstavnik neće ni na koji način biti impresioniran prosvjedima koji su organizirani prije par dana, kao ni onima koji su bili organizirani prošlo ljeto protiv njega“.

Podsjetio je i da je kada je postao premijer Hrvatske 2016., njegova prva međunarodna posjeta bila u BiH.

„Druga je bio Kijev. Tada sam već identificirao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku. Nama je kad gledamo susjedstvo, najbitnija situacija u BiH. Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Europskoj uniji. Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara. U junu ćemo imati zajedničku sjednicu vlada – Vijeća ministara i hrvatske Vlade u Zagrebu, staviti na sto sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade u Federaciji BiH“, rekao je Plenković.

Zasad nije bilo reakcija iz BiH na ovakav istup premijera Republike Hrvatske.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.