5.7.2023. 17:30
4
U Bahmutu poginuo Srbin Uroš Prvulović, pripadnik Wagnera: Otkriveni prvi detalji
Kuloarske priče nekih srpskih dobrovoljaca koje traju već tjednima, a glase da su poginula dva srpska dobrovoljca u borbama za Bahmut, pokazale su se djelomično tačnima. Ime drugog poginulog još se ne objavljuje po društvenim mrežama ili Rutubeu niti Telegramu, ali pouzdano se zna da je u borbama za Bahmut poginuo 28-godišnji Uroš Prvulović, pripadnik plaćeničke grupe Wagner, piše Slobodna Dalmacija.

Ni sada se ne zna kada je tačno poginuo Uroš, a priča se aktualizirala kada se Prigožin sa svojim sljedbenicima povukao u Bjelorusiju i kada mu dio plaćenika potpisuje ugovore s Ministarstvom odbrane Rusije, čemu su se mnogi iz te grupe donedavno protivili.

Saučešće Uroševoj porodici je na svom Telegram kanalu objavio major DNR-a, srpski snajperist Dejan Berić, koji nikako nije htio izgovoriti i Uroševo prezime, ali su poklonici ruske agresije i fanovi srpskih dobrovoljaca odmah shvatili o kome je riječ.

“Poginuo je u borbama za Artemovsk (kako Rusi zovu Bahmut), a tijelo mu je pronađeno prije deset dana. Ne možemo objavljivati gdje će biti sahrana, ali sam ja mislio otići na tu sahranu, ali zbog obaveza, nažalost, ne mogu. Uroš je bio u zatvoru dva mjeseca jer je bio na strani Bratislava Živkovića, koji je i njega uvalio u probleme. Ja i neki naši dobrovoljci smo ga izvadili iz zatvora, a sada možda i žalimo jer da je ostao u zatvoru, sigurno ne bi poginuo. No ne može se protiv sudbine”, rekao je Berić, koji je ovu vijest objavio na kraju svog videoklipa o stanju na frontu, koji je trajao dvadesetak minuta.

Izgleda da je Prvulović rodom iz Kruševca ili njegove okoline jer su u komentarima ispod Berićeva videa sućut “svom čarapanu”, među ostalima, izražavali ljudi iz toga kraja.

Prvulović je došao kao dobrovoljac iz Srbije u Luhansk 2014. godine, dakle na početku same agresije na Ukrajinu, i postao je pripadnik Sedme brigade. U međuvremenu se vjenčao s Ruskinjom Elenom Bondarenko, s kojom ima dijete, ali taj je brak okončan razvodom.

“Ostavio je dijete, a uopće nije ni trebao ratovati. Stric mu živi u Moskvi, mogao je izbjeći ovaj rat, u koji se ponovo javio od početka specijalne vojne operacije. Jedno vrijeme nakon ranjavanja i boravka u zatvoru napustio je vojsku, ali je pristupio Wagneru nakon početka specijalne vojne operacije. Uroš je učestvovao u borbama kod Debaljceva, Svetlodarska, sela Luhansk, Severodonecka, Lisičanska, Popasne, na frontu kod Bahmuta”, komentari su upućenih.

Bio je i čest gost kod proruskih srpskih novinara pa je tako nedavno dao i intervju Miodragu Zarkoviću, koji je izbrisan s YouTubea, a ne može se pronaći ni na ruskim platformama.

Prvulović je svojevremeno 2018. plašio javnost izjavama da će to što se u Rusiji održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, Ukrajina iskoristiti za napad na Rusiju, što se pokazalo samo njegovom krivom pretpostavkom.

Podržavatelji rata u Ukrajini slave njegov lik i djelo iako smo na nekim portalima naišli i na vapaje njegove žene iz 2018., koja je govorila u novinama kako su joj muža vlasti u Luhansku uhitile 24. novembra 2018. te da mjesecima nije uopće znala gdje se nalazi. U zatvoru je, po njezinim nagađanjima, završio zato što je imao informacije o nezakonitim radnjama nekih ljudi, ali očito se radilo o obračunu među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini. To je bilo baš vrijeme provedeno u zatvoru o kojem Berić priča u svom videu, žaleći što je njegov nekadašnji protivnik Prvulović iz njega uopće izišao, piše Slobodna Dalmacija.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.