11.7.2023. 12:05
0
Kurti: "Srbija je odgovorna za genocid u Srebrenici"
FOTO: RTK
Održana je komemorativna ceremonija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, a premijer Kosova, Aljbin Kurti, iznio je svoje mišljenje o ovom događaju. On je izjavio da je Srbija kriva za ovaj događaj.

“Kada se sjećamo strašnog i neizbežnog genocida, sjećamo se Mladića, ‘Škorpiona’ i četničke ideologije koju je Srbija koristila, najprije u Hrvatskoj i Bosni, a potom i na Kosovu”, izjavio je premijer Kurti na ceremoniji komemoracije genocida u Srebrenici, gdje su preko 8.000 bosanskih muškaraca, žena i dječaka ubijeni i masakrirani”.

Kurti je također izrazio zabrinutost što zločinci još uvek nisu kažnjeni onako kako zaslužuju.

Premijer Kosova Kurti je dalje ukazao na podršku koju je Srbija pružila bosanskim Srbima, kako vojnoj tako i u drugim sferama, i naveo da je upravo zbog toga odgovorna za genocid u Srebrenici.

Kao argument, Kurti je pomenuo da su sporazum u Dejtonu potpisali predsjednici Milošević, Izetbegović i Tuđman.

Kurti je također podsjetio na kazne koje su odslužili neki od odgovornih za genocid u Bosni, kao što su Karadžić, Mladić, Stanišić, i drugi.

“Ovo pokazuje da se genocid u Bosni nije dogodio iznutra, već spolja”, izjavio je Kurti, dodajući da odgovornost za genocid leži ne samo na nekoliko bosanskih Srba, već i na Srbiji kao državi.

Kurti je također govorio o doprinosu Kosova podršci Bosni i Hercegovini, kroz rezolucije i druge korake koje Kosovo preduzima kao država.

“Mi želimo mir, saradnju i ravnopravnost između država i naroda na Balkanu, ali osnova tog mira je kažnjavanje zločinaca”, izjavio je premijer Kurti na ceremoniji povodom obeležavanja genocida u Srebrenici, piše RTK.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.