18.7.2023. 22:10
2
SPC u Nikšiću držala parastos ratnom zločincu i veličala Rusiju
FOTO: Sa liturgije, eparhija.me
Episkop budimljansko nikšićki Medotije tokom liturgije rekao da je "Rusija nada za čitav slobodoljubivi svijet" i da se "vraća sebi", konstatujući da se čitav 20. vijek "sveo se na borbu protiv pravoslavlja, te da je danas jasno da su događaji iz 1917. bili tragični ne samo za Rusiju, već i za čitav svijet, uključujući i nas".

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas je održan parastos četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, pišu Vijesti.me.

Osuđen na smrt
Mihailovića su vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) strijeljale 17. jula 1946. godine. Njega je dva dana ranije Vrhovni sud FNRJ osudio na smrt strijeljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava i oduzimanje cjelokupne imovine, zbog izdaje, saradnje sa okupatorima i ratnih brojnih ratnih zločina koje su počinili četnici kojima je komandovao.

Mihailović je strijeljan u okolini Beograda.

Kako se navodi na sajtu i Epahrije budimljansko nikšićke, parastosu su, između ostalih prisustvovali predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov...

Episkop budimljansko nikšićki Metodije je između ostalog rekao da je "Rusija nada za čitav slobodoljubivi svijet".

- U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta.

Metodije je rekao i da je "neprestana fascinacija naše i ruske elite zapadnim hedonističkim modelom, okrenutih protiv samih sebe, donijela mnogo zla srpskom i ruskom narodu", prenosi Avaz.

Posljedica dugotrajne metafizičke borbe

Ocjenivši da se Rusija vraća sebi, Metodije je, prenosi Eparhija budimljansko nikšićka, konstatovao da se čitav 20. vijek "sveo se na borbu protiv pravoslavlja, te da je danas jasno da su događaji iz 1917. bili tragični ne samo za Rusiju, već i za čitav svijet, uključujući i nas".

- Fizički rat je samo posljedica dugotrajne metafizičke borbe i vojevanja sila dobra i zla. Oklevetani rat Crnjanskog ponovo je na djelu. Mržnja prema Rusiji, vjeri i tradiciji Rusije je nešto što traje vjekovima. Ipak, uvjeren sam da će naša djeca i unuci živjeti u svijetu koji shvata važnost Rusije. Ako svijesti o tome ne bude, neće biti ni Rusije, a bojim se neće biti ni svijeta koji volimo".

Metodije je pozvao da "budimo ono što jesmo" i pozvao da se riječi Svetog Petra Cetinjskog prevedu na današnje vrijeme "Proklet bio svaki Crnogorac koji se odrekne sebe. A to znači Hrista, Pravoslavlja, Rusije, srpstva i svog časnog i svijetlog korijena svetorodne loze Nemanjića i Petrovića".

Opštinski odbor DPS Nikšić saopćio je da prisustvo rukovodstva Opštine Nikšić parastosu ozloglašenom četničkom generalu Draži Mihailoviću, "dokazuju u kojoj mjeri su i Kovačević i Vuković posvećeni svemu što se kosi i sa antifašističkim i sa vrijednostima građanske Crne Gore".

- Odsustvo svakog principa, pa i moralnog, pokazuje što prije podne polažu cvijeće na spomenik Ljubu Čupiću, a uveče odaju počast čiča Draži, od strane čijih saboraca je narodni heroj strijeljan. Kakvu poruku šalje rukovodstvo lokalne uprave time što odaje počast saradniku okupatora i vođi pokreta koji je činio sve što je mogao kako bi osujetio antifašistički Narodno-oslobodilački pokret u borbi za slobodu građana - neka javnost sama prosudi - navodi se u saopćenju OO DPS Nikšić.

Pozvali su "savjesne članove većine u Nikšiću", da podrže njihovu inicijativu za smjenom lokalne vlasti i Kovačevića, koji, kako su naveli "svakim svojim postupkom brukaju grad i ponižavaju svakog antifašistu u njemu".

"Nemaju podršku"
- Na proteklim parlamentarnim izborima vidjeli smo da oni više nemaju ni podršku građana - tako da je završetak ove farse, koja je krajnje škodljiva za čitav Nikšić, jedino pravedno rješenje.

Vuković je na svom Fejsbuku naveo da je od Eparhije budimljansko nikšićke pozvan na ktitorsku Slavu Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog i da je kao vjernika prisustvovao liturgiji.

Naveo je i da u pozivu, nije bilo pominjanja pomena nikome osim ktitorima i sveštenoslužiteljima crkve.

- Jasna je intencija grupe marginalaca da pokuša diskreditovati Demokratsku Crnu Goru i mene lično, ali samo treba da se vrate pet dana unazad – na 13. jul, i naša djela će u potpunosti demantovati njihove zlonamjerne konstrukcije. Nadam se da će se sledeće saopštenje grupe marginalaca odnositi na sina Zorana Lazovića, Petra, i drugog funkcionera Uprave policije, Ljuba Milovića, kojim će osuditi, ako nemaju baš ništa drugo, makar širenje vjerske i nacionalne mržnje pjevajući pjesme u kojima se poziva na klanje pripadnika druge vjere i nacije - naveo je Vuković, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.