26.7.2023. 15:13
0
Last minute akcije: Cijene pojedinih apartmana u Hrvatskoj niže i do 50 posto
FOTO: Luigi Cappellari/Neverin.hr
U susjednoj Hrvatskoj ostvaruju se upozorenja iskusnih turističkih stručnjaka, da će najdeblji kraj u ovoj sezoni izvući svi oni koji su u privatnom smještaju gramzivo podizali cijene.

Krenula je “rasprodaja” nepopunjenog smještaja u last minute akcijama koje idu do 50 posto, iako je buking tokom jula nešto ubrzao u odnosu na maj i juni, piše Poslovni.hr.

Doduše, “nadrapale” su i luksuzne vile čiji su gosti odlučili svoj novac potrošiti tamo gdje u godinama restrikcija u putovanjima nisu mogli, Grčkoj, Španiji, Turskoj i drugim dalekim destinacijama.

Situacija nije alarmantna, ali bi mogla smanjiti prihode, a na kraju sezone svako mora dobro razmisliti da li da se nastavi ponašati kao da sljedećeg ljeta nema, rekao je za Poslovni dnevnik na Jadranu Igor Popović, vlasnik Adriagejta, koji upravlja sa 12.000 smještajnih jedinica, prenosi N1.

Rasprodaju je prije nekoliko sedmica najavio Selimir Ognjenović, vlasnik agencije ID Riva koja radi na njemačkom tržištu, a na bum cijena istovremeno je upozorio i Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea.

Neki su iskoristili ovaj optimizam da podignu cijene i do 40,50 posto, a drugi su bili mudriji, pa je privatni smještaj u prosjeku u ovu sezonu ušao sa cijenama višim za 15 do 20 posto, opisuje Igor Popović. Ali, kada su stigle vijesti o recesiji, potražnja je usporila, posebno za najskuplje opcije. Popović kaže da je u maju i junu zabilježeno oko 20 posto manje rezervacija.

“Početkom ljeta najveći problem su bile skupe vile sa bazenima, koje su teško popunjavale ‘rupe’, a cijene su snižavale i do 50 posto u akcijama u posljednji čas. Kada su gosti ovo vidjeli, počeli su otkazivati rezervacije na Bookingu, jer su ljudi shvatili da mogu naći nešto jeftinije”, objašnjava Popović.

Gosti se premišljaju u zadnji čas
Naša nasumična, svakodnevna pretraga apartmanske ponude širom Jadrana na platformama Booking.com i Airbnb u zadnjih desetak dana pokazuje da se cijene apartmana spuštaju od 10 do 40 posto, s tim da najveće popuste daju oni s višim cijenama, odnosno očito oni koji su se, iz perspektive gostiju, preračunali u odnosu na vrijednost koju nude.

Usto, primijećuju se i otkazi predrezevacija, koji na ovim plaformama najčešće ništa ne koštaju goste do određenog broja dana pred termin, pa se gosti u zadnji čas premišljaju. Ovaj trend besplatnog otkaza rezervacija razvio se u pandemiji, jer su uvjeti putovanja bili manje predvidivi. No, sve češće je rezervacija bez besplatnog otkaza i skuplja, tako da treba dobro paziti i čitati detalje ponuda.

Zbog svega navedenog, ponuda je svakim danom drugačija, i mogu se “hvatati” bolje cijene. Poslovni.hr navodi da je njihova pretraga pokazala da apartmani sa lošijom ocjenom gostiju imaju više dostupnih termina, kao i oni novi na tržištu, koji još nemaju ni ocjene, što je danas vrlo važan element pretrage informiranih turista.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.