19.8.2023. 16:07
1
Vlasnik televizije Pink ne odustaje od sporne emisije
FOTO: Screenshot
Veliku buru u srbijanskoj javnosti podigao je prošloga tjedna vlasnik Pink televizije Željko Mitrović nakon što je objavio montirane video snimke na kojima se, uz pomoć umjetne inteligencije, modificiraju izjave predstavnika opozicije.

Protiv ovakve prakse pobunio i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da takvi potezi nisu fer i korektni.

Međutim, Mitrović ne odustaje od ove ideje.

- Sve mi se više čini da će i vlast i opozicija spaljivati vještačku inteligenciju na lomači, ali to me neće spriječiti da u septembru krene satirično-politički TV format "Čovječe ne ljuti se", objavio je na Instagramu Mitrović.

Srbijanska opozicija najavila je poduzimanje pravnih koraka protiv vlasnika Pinka, jedne od najgledanijih televizija u Srbiji.

Bivši gradonačelnik Beograda i jedan od opozicionih lidera Dragan Đilas, pojasnio je kako pomoću umjetne inteligencije televizija Pink proizvodi snimke na kojima opozicioni političari izgovaraju tekst koji oni sami nikada nisu izgovorili.

On je pozvao vladajuću većinu da zakonom zabrani montiranje ovakvih snimaka, jer su, kako kaže, u suprotnosti s osnovnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima i sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i potpredsjednik stranke „SRCE“ Slobodan Cvejić naveo je da se takvi snimci nikako ne mogu nazvati satirom jer se u TV formama u kojima se plasiraju satirični sadržaji uvijek glumi.

- Čak i ako se pravi maska, da bi bilo što jasnije na koga se misli, sasvim je jasno da je to maska, a ne stvarna osoba. Ovdje te distance nema, tako da je ovo vrlo opasna manipulacija koja može dovesti u opasnost ne samo ugled, nego i fizičku sigurnost osoba koje su predmet satire, izjavio je Cvejić za novine Danas.

(Erna H.) 
PINK
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.