2.9.2023. 11:56
0
Stanodavac u Smederevu pokušao raznijeti porodicu eksplozivom zbog neplaćanja kirije, prati ih tužna sudbina
Brat i sestra Miljana P. (24) i Nikola P. (27) povrijeđeni su preksinoć tokom bombaškog napada u centru Smedereva u Srbiji kada je Đorđe A. (56) aktivirao napravu koja je razrušila dva sprata zgrade i oštetila još nekolicinu stanova, a njega ubila.

Rođak porodice povrijeđenih ljudi navodi za Nova.rs da je u šoku nakon svega, kao i da je brata i sestru sam Bog sačuvao.

Đorđe A. koji je poginuo uslijed aktiviranja veće količine eksploziva u hodniku stambene zgrade, prema prvim informacijama iz istrage, pokušao je da iz svog stana iseli podstanare koji mu godinama nisu plaćali kiriju i račune.

U stanu su pored Miljane i Nikole živjeli i njihov otac Aleksandar (63) i Miljanino dijete. U trenutku eksplozije otac je sa unukom bio u parku ispred zgrade, a u stanu su bili brat i sestra. Kako navodi Aleksandrov brat, život i sudbina se poigrala sa njegovim najbližima.

- Vjerujte da nisam svjestan šta se sve dogodilo. Ne znate koliko je to tužna i jeziva porodična priča. Oni su živjeli na periferiji, imali su još jednu sestru. Njihova majka i otac su uspjeli mukotrpnim radom da skupe novac i da podignu kuću. Međutim, snajka se poslije razboljela od karcinoma, a onda je uslijedila i korona - kroz suze navodi rođak povrijeđenih ljudi.

Kako dodaje, uslijedio je užasan period za čitavu porodicu.

- Majka im je preminula, a onda i sestra. Zbog bolesti i stanja u kome su bili nakupili su se dugovi, njima je ostala ta kuća, ali su im isključili struju i vodu. Toliko težak život za u tom trenutku dvoje djece koji su morali da krenu sami da se brinu za sebe. Morali su da napuste svoju kuću jer nije bila uknjižena i došli su u podstanare - kaže sagovornik.

Aleksandrov brat ne zna da li je istina oko dugova koji se navode po medijima kao motiv za ovaj pohod, ali zna da su njegovi bližnji dobijali prijetnje.

- Rekao mi je brat da im je prijetio životom, da ih je uznemiravao, a kada sam pitao zašto, rekao je da ni on ne zna. Znam samo da je Miljana radila, brinula se o njima, a imala je i dječiji dodatak jer je samohrani roditelj - zaključuje sagovornik i dodaje da je djevojka nakon ukazanih povreda otpuštena iz Urgentnog centra u Smederevu.

Nikola P. zadobio je teže povrede oba oka i nakon ukazane pomoći prebačen je na Urgentni centar u Beogradu.

Đorđe A. je, kako se navodi, na više načina pokušavao da iseli stanare iz svog stana ali u tome nije uspijevao. Te večeri je pokušao da uđe u stan, ali navodno stanari nisu htjeli da ga puste, a pozvali su i policiju. U trentuku kada su policajci bili ispred zgrade, odjeknula je detonacija.

Na snimcima s obližnjih kamera, kako se saznaje iz istrage, vidi se kako Đorđe ulazi u zgradu sa povećom torbom, u kojoj se najvjerovatnije nalazilo više kilograma eksploziva.

Na mjestu eksplozije poginuo je Đorđe A, a dvoje mladih, brat i sestra, zadobili su teške povrede. Eksplozija se dogodila na četvrtom spratu zgrade, a od jačine eksplozije izbijena su sva vrata u zgradi, a cio treći, četvrti i peti sprat potpuno su uništeni. Scene ispred zgrade bile su stravične, a stanari nisu mogli do kasno jučer da se vrate u svoje stanove zbog procjene štete, sigurnosti i istrage.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.