20.9.2023. 20:15
0
Milanović opet o BiH: Tokom govora u UN zatražio promjenu izbornog zakona u BiH
FOTO: Screenshot
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je s govornice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova.

„Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza“, rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se „mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne saradnje“.

Izrazio je nadu u „istinske napore“ za reformu Vijeća sigurnosti, „glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti“.

Milanović je na sjednici u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1.806 nestalih tokom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Evropske unije da joj dodjeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u BiH kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Milanović je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.