30.10.2023. 11:49
1
"Nikada se nisam zalagao palestinsku državu. Nismo mi potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Ako Nijemci i Austrijanci imaju komplekse, neka ih liječe"
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je ponovno bio kritičan prema hrvatskom glasanju protiv rezolucije UN-a kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi, piše HRT.

"Nije da nisam konzultiran, nego je to odrađeno meni iza leđa. Odnosno, nije baš iza leđa jer smo mi znali da se to događa, pa rek’o, ‘ajde da vidimo šta će napraviti", rekao je Milanović nakon što je sudjelovao na promociji novih časnika Oružanih snaga i dodjeli prvih časničkih činova na Vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Rekao je da je trebalo samo ostati suzdržan.

Također je rekao da je kao političar zadnjih 20 godina “vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku, gdje nema dobrih”. Dodao je da se nije nikad zalagao za palestinsku državu.

"U ovoj situaciji šutjeti neću. Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali Jevreje u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade, bez ikakve odgovornosti, i to iz perspektive jedne države i naroda, hrvatskog naroda, koji je bio maltretiran za sve", rekao je Milanović.

"Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista, jedne velike grupe ljudi koji su se borili za pravdu, katkad i prenasilno i pogrešno. Prema tome, kompleksa nemam. Ako ih Nijemci i Austrijanci imaju, neka ih liječe", dodao je.

Milanović je također rekao da izraelski ambasador proziva predsjednika Hrvatske usred Zagreba, a da “bijeda od Vlade” ne reagira, zaključuje se u tekstu HRT-a.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.