26.10.2023. 9:22
0
Vučić i Kurti u Bruxellesu o formiranju SZO na Kosovu
FOTO: N1
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas će u Bruxellesu na odvojenim sastancima razgovarati s europskim zvaničnicima koji posreduju u dijalogu Beograda i Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će danas u Bruxellesu razgovarati s liderima EU, Njemačke, Francuske i Italije o prijedlogu “velike petorke” za formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) i izrazio nadu da će sastanak proteći u dobroj atmosferi.

“Petorka je (21. listopada) donijela prijedlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju”, rekao je Vučić večeras za Radioteleviziju Srbije.

Vučić je kazao da će u Bruxellesu, na marginama samita Europske unije, imati sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom šefom evuopske diplomatije Josepom Borrelom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i liderima Francuske, Njemačke i Italije, Emanuelom Macronom, Olaf Scholzom i Giorgiaom Meloni.

Naveo je da će biti jedini predstavnik srpske strane i dodao da pretpostavlja da će se i premijer Kosova Albin Kurti sastati s istim liderima, ali da to ne može da potvrdi.

Vučić je rekao da uz ZSO postoje i druge teme koje se tiču onoga što Srbiji “stavljaju na teret” da nije ispunila, “od carinskih pečata do tablica, energetike i mnogih drugih stvari”.

“Nadam se da će sastanak proteći u atmosferi kompromisa i stvaranja prilika za nadu i budućnost i za opstanak srpskog naroda na Kosovu”, kazao je.

Vučić je dodao da je Kurti rekao da je prihvatio plan “velike petorke”, koji uključuje formiranje ZSO, “kao osnovu”.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.