4.10.2023. 16:58
0
Ko ima najviše koristi od eskalacije na Kosovu i može li doći do destabilizacije regiona
FOTO: EPA EFE
Više od 20 godina međunarodni zvaničnici pokušavaju da pomire Srbiju i Kosovo i normaliziraju odnose i nakon nekog vremena se napokon to i naziralo. April ove godine, pregovori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija i prećutno odobravanje plana.

Američki i evropski zvaničnici posrednici u dogovorima, uvijek i iznova opominju na neuspjehe u uspostavljanju zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova. Kurti je protiv, što je mnogo puta i glasno govorio da ne želi, kako kaže, "Republiku Srpsku na Kosovu". 

Kome je zaista u interesu eskalacija na Kosovu, analizirao je i ugledni list Politico. 

Podsjećamo, još u novembru prošle godine kosovski mediji su prenijeli da "Srbija je putem svojih struktura planirala nerede na sjeveru Kosova. Planirani su napadi na kosovsku policiju, ali i na pripadnike KFOR-a i EULEX-a", pisao je KosovaPress. 

Wolfgang Petritsch, bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo, a našoj javnosti poznatiji kao bivši visoki predstavnik u BiH, kaže u intervjuu za Kosovo online da bi Banjska trebalo da bude veliko upozorenje za sve, jer svaki konflikt u kojem ima mrtvih pogoršava situaciju, zbog čega, dodaje, bezbjednosna situacija sada mora da bude prioritet i KFOR mora da se ojača. Znam da su to velike reči, možda i naivne u aktuelnoj situaciji, ali mora se uspostaviti bezbednost, mora se Kfor ojačati i gledati da Eufor bude proaktivan u BiH, da bi se stvorili uslovi da se ide ka normalizaciji odnosa. Ne bi trebalo nikada ispustiti iz vida da je vizija EU uključenje svih država Zapadnog Balkana.

Napad u selu Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i tri srpska naoružana napadača desio se 24. septembra. Kosovski lideri brzo su ekspresno okrivili Vučića za napad, kada je došlo i do opsade pravoslavnog manastira.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je u petak da je „naoružana grupa jednostavno iskoristila namere i motive Srbije kao zemlje i Vučića kao lidera“. Navela je također da je Beograd pokušavao da kopira moskovsku aneksiju Krima 2014. koja je počela takozvanim zelenim ljudima koji su se infiltrirali na ukrajinsko poluostrvo.

Kurti je u brojnim izjavama za medije pozvao na „uvođenje sankcija Srbiji za teroristički napad koji je sponzorisala Srbija, upozoravajući da će ga Beograd ponoviti ako zločin ostane nekažnjen“.

Dodao je Kurti da je predsjednik Srbije planirao i naredio napad na sjeveru Kosova kako bi destabilizovao Kosovo i započeo rat. Vučić je oštro demantirao. 

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, kazao je za Politiko da planiranje ili odobravanje napada na Kosovu u ovom trenutku ne bi imalo smisla i potencijalno bi upropastilo poboljšanje odnosa Beograda sa Zapadom.

Đurić je, takođe, rekao da je napad zakomplikovao unutrašnju politiku zemlje. 

Slijede parlamentarni izbori u Srbiji. 

Reakcije kosovskih vlasti 

Kosovske vlasti već drugu sedmicu ističu ulogu Milana Radoičića, potpredsjednika (sada već bivšeg) Srpske liste. Srpska lista je stranka na sjeveru Kosova koja je dominantno i očigledno upravljana od strane zvaničnog Beograda. 

Radoičić je priznao da je organizovao i vodio napad u pismu koje je pročitao njegov advokat, navodeći da je isključivo on odgovoran.

„Nikoga o tome nisam obavijestio iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih dobio pomoć, jer smo već imali različite stavove o tome“, poručio je Radočić u pismu. 

Kurti oštro odbacio tu tvrdnju Radoičića. 

„Ne sumnjam da je Radoičić bio samo egzekutor. Taj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, u cilju narušavanja našeg teritorijalnog integriteta, nacionalne bezbednosti i bezbednosti države, je niko drugi do predsjednik Vučić“, rekao je Kurti za Al Jazeeru, pritom poredeći Vučića i Radoičića sa Miloševićem i Arkanom. 

Ono što je trenutno (jedino) poznato o ostalim napadačima je ono što je iznio Kurti: “Većina napadača u Banjskoj su pripadnici Civilne zaštite ili Sjeverne brigade”

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je preliminarne informacije kosovskih vlasti pokazuju da su velika većina ljudi koji su učestvovali u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu bili pripadnici organizacija Civilne zaštite i Sjeverne brigade.

Kosovo je obje ove organizacije u junu proglasilo za terorističke grupe. Prije toga često spomenute kao terorističke organizacije I grupe, prenose kosovski mediji. 

Prema Kurtiju, trenutno je najvažnije pitanje sigurnosti Kosova i kažnjavanja napadača na kosovsku policiju.

“Kazna za napadače znači kažnjavanje Srbije koja je finansijski, vojno, logistički, politički, javno, službeno podržavala ono što se dogodilo u Banjskoj i Zvečanima, ali istovremeno i izručenje, predaju svih onih koji se traže jer su pobjegli s mjesta zločina i iz naše zemlje", rekao je Kurti sudjelujući na okruglom stolu prištinskog Instituta za političke studije (PIPS) o dosadašnjim postignućima i očekivanjima od Berlinskog procesa.

Kosovska ministrica za njemački medij: Moguć novi rat na Balkanu

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz upozorila je u ponedjeljak u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu.

“Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata”, rekla je Donika Gervalla-Schwarz u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i od međunarodne zajednice zatražila poduzimanje mjera protiv Srbije.

“Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Europskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji”
, rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova. 

Ona je rekla kako Srbija želi “stvoriti nove činjenice” kako bi prisilila Kosovo da na pregovorima u Bruxellesu pristane na teritorijalne ustupke.

“Sve sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost…Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija. To nije prvi put da Vučić na granice s Kosovom stacionira vojsku”, rekla je Gervalla-Schwarz.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla poručio je da je njegova zemlja prikupila dokaze koji ukazuju da je Srbija pokušala da anektira sjever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u bazama Vojske Srbije.

EU prijeti sankcijama Srbiji 

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je 2. oktobra spremnost Brisela da uvede moguće mjere protiv Srbije, u slučaju da se potvrdi povezanost za napadima na sjeveru Kosova.

Nekoliko dana nakon napada, Srbija je demantovala da pomjera vojsku blizu granice sa Kosovom, nakon što su je Sjedinjene Države, Evropska unija i kosovske vlasti pozvale da povuče trupe.

Stano je također rekao da će EU sačekati završetak istrage prije nego što donese bilo kakve zaključke o, kako je rekao, terorističkom napadu. 

Paralelizam između BiH i Kosova je beogradski narativ

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u intervju za BHRT smatra da je prerano utvrditi da li bi posljednji teroristički napad na Kosovu mogao imati negativne posljedice na sigurnost u Bosni i Hercegovini. To će, kako kaže, pokazati naredni događaji, odnosno naredni mjeseci. 

Profesor Filandra tvrdi da povezivanje kosovskog pitanja sa situacijom u Bosni i Hercegovini, što čini zvanični Beograd, nije moguće. Između državnosti Bosne i Hercegovine i državnosti Kosova, kako navodi, nema nikakve kauzalne veze. 

„Moćna srbijanska politička, informativna i medijska kampanja doprinijela je tome da se ta dva čina, na neki način povežu i da se međusobno uslovljavaju. Ja nisam siguran da će uspjeti promotorima takvih narativa da povežu na kauzalan način rješenja o Kosovu, statusna rješenja Srba na Kosovu sa situacijom u Bosni i Hercegovini“, kaže profesor Filandra. 

Prema njegovom mišljenju, posljednji događaji na Kosovu najviše se tiču predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i to na način koji zvaničnom Beogradu baš i ne odgovara.

„Time je oslabljena Vučićeva trenutna pregovaračka pozicija u odnosu na Kurtija (predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti op.a.) i ako on za ovaj čin nije znao, to nije za njega dobro i za opću situaciju nije dobro. Ako je znao, također, nije dobro. U tom slučaju radi se o njegovoj direktnoj upletenosti u unutarnje stvari jedne države i sasvim je moguće da se njegova politička pozicija apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa, dinamiziranja odnosa između Srbije i Kosova na neki način umanjuje“, govori profesor Filandra. 

Ono što se može zaključiti jeste da, kako je to objasnio i profesor Filandra, Aleksandar Vučić itekako gubi povjerenje međunarodnih posrednika u pregovorima, a sve pred parlamentarne izbore u Srbiji, što će zasigurno kosovski premijer često napominjati. 

Radoičić pušten na slobodu, zabranjen mu odlazak na Kosovo

Posljednje informacije koje su prenijeli mediji jesu da je Viši sud u Beogradu odbio prijedlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivičnih djela u vezi sa oružanim sukobom, 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova, a zabranio mu je da napusti Srbiju.

“Od M.R. privremeno je oduzet pasoš Srbije, a upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze”, dodaje se u saopćenju objavljenom na web-stranici suda.

On se tereti za izvršenje više krivičnih djela i to: “nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, “učestvovanje u grupi”, i “teško djelo protiv opće sigurnosti”.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.