9.11.2023. 17:40
0
Ministar zdravlja: Trovanje u Rijeci je izolovan slučaj, nema mjesta panici
Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da vjeruje da je trovanje u Rijeci izolovan slučaj i da tek treba utvrditi kako je do njega došlo.

"Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju hemijske povrede probavnog trakta", rekao je Beroš novinarima u Zagrebu.

On je dao izjavu pošto je MUP objavio da je, prema nalazima vještačenja Centra za forenzička ispitivanja "Ivan Vučetić", samo u flašici mineralne vode Romerkel (Romerquelle) s ukusom borovnice i nara, koju je konzumirao mladić iz Rijeke, pronađena jaka hemikalija, koja odgovara sredstvu za pranje ili odmašćivanje, dok su drugi uzorci ispravni.

Ministar je rekao da se može raditi o podmetanju, ali o nenamjernoj grešci.

"Na osnovu kriminalističkog istraživanja, koje je u toku, utvrdiće se sve okolnosti koje su dovele do ovakvog događaja", rekao je Beroš.

Ministar je ocijenio da se drugi prijavljeni slučajevi širom zemlje mogu tretirati dijelom kao "psihogeni".

"Od njih 45, četvoro je zaista imalo određene posljedice, ali od mogućih četiri stepena oštećenja sluznice, na nivou prvog. Dakle, samo crvenilo i otok sluznice. To se moglo dovesti u tom trenutku u vezu sa konzumiranjem nekakvih tvari koje u sebi imaju, ali blaže koncentracije bilo kiseline, bilo baze, ali ne moraju biti povezane s tim", objasnio je ministar zdravlja.

Beroš je kazao da nadležni i dalje prate situaciju i preporučio građanima da piju vodu iz vodovodne mreže, jer je ona najzdravija.

Prema njegovim riječima, nema razloga za paniku i širenje straha.

Kompanija Koka-kola Hrvatska saopštila je danas da nalazi Državnog inspektorata da su uzorci njenih pića zdravstveno ispravni potvrđuju rezultate interne istrage koja nije pokazala odstupanja od najviših standarda u proizvodnji.

"Poslije sprovedene analize Koka-kola oridžinal tejst (Coca-Cole Original Taste 0.5 i dva litra) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske je službeno potvrdio da su navedeni proizvodi bezbjedni za konzumaciju", navela je kompanija.

Dodaje se da u vezi s staklenom flašicom mineralne vode Romerkel emoušn (Romerquelle Emotion) 330 mililitara povezanom sa slučejem u Rijeci, traje kriminalistička analiza, a flašice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.