25.12.2023. 20:09
0
Poruke sa 8. protesta u Srbiji: "Vučiću, puštaj našu djecu iz zatvora, nemoj više da se igraš"
FOTO: Screenshot
Osmi protest koalicije "Srbija protiv nasilja" protiv izbornih neregularnosti održava se i večeras ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Tokom dana, od 11 do 18 sati, održan je i protest studenata koji su, zahtijevajući otvaranje biračkog spiska, blokirali Birčaninovu ulicu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potom ulicu Kneza Miloša, pa Nemanjinu kod Vlade Srbije.

Studenti su nakon šest sati protesta pružili podršku i koaliciji "Srbija protiv nasilja", piše N1 Srbija. Kazali su da će svoje proteste proširiti na cijelu Srbiju, ukoliko se do srijede ne odgovori pozitivno na njihove zahtjeve.

Oni su tražili da se puste njihove kolege koje su uhapšene sinoć, ponovo su pozvali da ne bude nikakvih nasilnih poteza, te poručili da "studenti nisu zapalili žito".

Također, oni insistiraju da im se obrate predstavnici opozicije.

- Hoću da znate roditelji, prijatelji, braćo i sestre, i ti Aleksandre Vučiću - puštaj našu djecu iz tvojih zatvora. Nemoj više da se igraš, Aleksandre Vučiću. Prvo ti ukradu rijeke, pa ti ukradu šume, onda ti ukradu penzije, na kraju ti ukradu i izbore, pa se čude što je narod bijesan. Večeras smo ovdje mirno i ostat ćemo mirno, ali to neće biti dovijeka. Iza nas je zid uz koga smo pritjerani, a ispred nas kordon policije. Pitam, ko plaća te pendreke? Ko plaća te suzavce? - pitao je zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta, obrativši se okupljenima.

Opozicija apeluje da svi studenti budu pušteni. Apeluju da se roditeljima javi gdje su im djeca.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu, i zdravlje joj je ugroženo.

Miroslav Aleksić iz SPN-a kazao je da su "policajci koji su malo hapsili studente, a malo bacali kamenice - slika i prilika Vučićeve i Gašićeve policije".

Miroslav Aleksić je pozvao da aplauzom pozdrave studente i njihovu borbu.

- Vi ste ponos i budućnost Srbije i vi ste ti koji treba da birate u kojoj ćete zemlji živjeti. Hvala vam što se na ovim ulicama borite za svoj grad i svoju Srbiju. Hvala i svima drugima koji uporno dolaze ovdje i daju podršku i Mariniki, i drugima koji urušavaju svoje zdravlje da bi se izborili protiv krađe. Molim vas da i nadalje ostanemo ovakvi kakvi jesmo, da nas ima što više i da probamo da normalnošću pobijedimo nenormlanost u koju nas tjeraju - poručio je Miroslav Aleksić iz SPN-a.

Okupljeni građani rekli su reporterima N1 da ih je na ulice dovela "krađa izbora".

- Ako se ovo dopusti, mi više izbora nemamo. Neka se vrate na jednopartijski sistem, da više ne glumimo, ovo nije parlamentarna demokratija - poručili su građani.

(Erna H.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.