18.3.2024. 17:06
0
Osmani: Postoji saglasnost o dijelu predloga SAD po pitanju dinara na Kosovu
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da postoji saglasnost o dijelu američkog prijedloga po pitanju dinara, i da bi bilo idealno da se u Briselu, 19. marta postigne dogovor o tom pitanju, u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na nivou glavnih pregovarača.

Osmani je tokom posjete opštini Lipljan rekla da je pozitivno "što se međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Državama, slaže da na Kosovu dinar ne treba da bude u opticaju".

"Uz njihovu pomoć uspjeli smo da od sada, te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stiže u eurima, a ne u dinarima i vjerujem da se time rješava veliki dio problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti", kazala je Osmani.

Kada je riječ o drugom dijelu prijedloga, ona je rekla da kosovske vlasti razmatraju kako da obezbijede da pomoć iz Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu "ne ode u ruke lica koja su ga zloupotrebljavala, koja su korumpirana i koja su možda uzimala novac na ime građana, a koristila su ga za organizovani kriminal".

"Za taj dio se pravi plan koji će uključiti kosovske vlasti", navela je Osmani.

Dodala je da postoji nada da će vrlo brzo biti postignut dogovori o drugoj tački.

Osmani je na pitanje novinara o nesprovođenju sporazuma između Kosova i Srbije, postignutom prije godinu dana u Ohridu, rekla da treba analizirati postupanje strana na terenu, "kako bi se došlo do potpuno objektivnog zaključka".

"Srbija je više desetina puta prekršila ovaj sporazum, koji joj jasno nalaže da ne krši teritorijalni integritet Kosova, da prizna međunarodni subjektivitet i princip ravnopravnosti strana, da ne glasa protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, da ne koristi nasilje u međudržavnim odnosima i mnoge, mnoge druge principe", kazala je Osmani.

Ona je rekla da se u Briselu pravi plan za implementaciju sporazuma, jer do sada nije bilo punog dogovora dvije strane, a da se ona, kao predsjednica, nije složila sa planom koji su iznijeli zvaničnici u Briselu, "jer je bilo nedopustivo da Srbija ima koristi na početku implementacije plana, a Kosovo tek na kraju".

"Tražim jednak tretman strana, kako bi plan sekvencijalne implementacije vodio računa o tome da i Kosovo i Srbija paralelno sprovode svoje obaveze, a ne da jedna strana prvo dobije sve benefite, pa da se onda razmišlja o Kosovu na samom kraju", zaključila je Osmani.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.