7.4.2024. 21:13
0
Srpska lista ne izlazi na glasanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova
Srpska lista, najveća partija kosovkih Srba, saopštila je svoj stav da Srbi ne treba da izlaze na predstojeće glasanje za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje je zakazano za 21. april.

Predsjednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je danas na konferenciji za novinare da je ta partija bila konstruktivna u želji da učestvuju u procesu glasanja, što su i dokazali tokom potpisivanja peticija, ali da su promijenili stav zato što je kosovski premijer Albin Kurti "učinio sve da taj referendum ne uspije".

Elek je ocijenio da birački spiskovi za četiri opštine na sjeveru Kosova ne održavaju stanje stanovništva na terenu. Kako je kazao, u posljednjih nekoliko mjeseci iselilo se više od 15 odsto Srba sa sjevera Kosova, dok je za posljednja dva mjeseca uvećan broj Albanaca na biračkim spiskovima u svim opštinama za čak 433 odsto.

Prema Administrativnom uputstvu za uspješnu smjenu gradonačelnika potrebno je 50 posto plus jedan glas upisanih birača, dok je prethodno prikupljena peticija od 20 odsto glasova upisanih birača.

Kazao je i da nije vidio nijedan referendum na koji se izlazi "uz prisustvo kamera".

Albanski gradonačelnici izabrani su 23. aprila prošle godine, na izborima koje su Srbi bojkotovali. Ulazak albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade doveo je do nasilnih protesta srpskog stanovništva, sukoba s KFOR-om i ranjavanja oko 90 međunarodnih vojnika.

Nakon velikog pritiska SAD-a i EU, Vlada Kosova je pristala na organizovanje novih izbora, ali uz proceduru Administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.