28.4.2017. 21:32
1
Njemačka: Propusti napravljeni u slučaju vojnika koji je planirao napad
Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova u petak je saopćilo da će "prevrnuti svaki kamen" kako bi otkrili kako je oficir njemačke vojske uspio da se registruje kao sirijski tražilac azila, a da nije detektiran.

Priznavši da su napravljeni propusti, glasnogovornik ministarstva rekao je da čine sve napore da otkriju kako je 28-godišnji poručnik prevario vlasti, dobio mjesto u izbjegličkom domu i primao financijsku pomoć, prenosi AP.

- Odluka je bila pogrešna. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državni ured za migracije i izbjeglice sada će prevrnuti svaki kamen dok ne saznamo kako se ovo moglo desiti, i ukoliko postoje nedostaci, oni će biti otklonjeni - kazao je glasnogovornik Tobias Plate novinarima u Berlinu.

Franco A. je uhapšen u srijedu i optužen za pripremanje djela nasilja za koja istražitelji smatraju da je planirao okriviti izbjeglice. Prema informacijama do kojih su došli istražitelji zapljenom elektronskih naprava, Franco A. i 24-godišnji njemački student, koji je također uhapšen, navodno su izražavali ksenofobične stavove.

A., čije puno ime nije objavljeno zbog njemačkog zakona o zaštiti privatnosti, navodno je sakrio pištolj u wc-u na bečkom aerodromu, a priveden je u februaru kada je krenuo da ga uzme. On je tada oslobođen, ali austrijske vlasti su o njemu informirale svoje kolege u Njemačkoj, te je analizom otiska prsta otkriveno da se registrirao kao izbjeglica u novembru.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.