15.4.2024. 11:36
0
Manijak iz Sydneya namjerno je ubijao žene
Australska policija je danas objavila kako istražuje razloge zbog kojih se napadač s nožem u trgovačkom centru u Sydneyu, kako se čini, okomio prvenstveno na žene, javlja AFP i podsjeća da je u tom napadu usmrćeno pet žena i jedan muškarac.

Počinitelj ubistva je 40-godišnji Joel Cauchi koji je, kako navodi policija, patio od mentalne bolesti. Među ranjenima u njegovom ubilačkom pohodu također većinu žrtava čine žene.

"Meni i istražiteljima pada u oči da se napadač obrušio na žene, a izbjegavao je muškarce", rekla je načelnica policije Novog Južnog Walesa Karen Webb dodajući da "snimke govore same za sebe" i da će to biti "jedan krak istrage".

Cauchi je u subotu nožem usmrtio šest ljudi u prepunom trgovačkom centru "Westfield Bondi Junction" u istočnom predgrađu Sydneya, gdje se nalazi poznata plaža Bondi Beach, a ubila ga je policija.

Webb je rekla da ne može znati što se događalo u njegovoj glavi te da će istražitelji ispitati one koji su ga poznavali. Njegov Facebook profil pokazuje da je iz Toowoombe, nedaleko od Brisbanea te da je tamo pohađao srednju školu i fakultet. Njegovi roditelji su rekli da je od adolescencije bolovao od duševne bolesti.

Danas je kao njegova šesta žrtva identificirana mlada Kineskinja, studentica univerziteta u Sydneyu, Yixuan Cheng.

Ostale žene su stilistica, spašavateljica na moru, kći jednog poduzetnika i majka devetomjesečne bebe koja je teško povrijeđena, a ubijeni 30-godišnji muškarac Faraz Tahir je zaposlenik osiguranja u trgovačkom centru koji ga je pokušao spriječiti u ubilačkom pohodu. Ashlee Good, majka devetomjesečne bebe, preminula je u bolnici od zadobivenih povreda. Od osam povrijeđenih, nekoliko je još uvijek u kritičnom stanju. Napadača je ubila policajka Amy Scott koju hvale zbog njezinog herojstva.

Roditelji Cauchija su osudili "strašan" čin svog sina i izrazili solidarnost sa žrtvama. Također su poslali pismo policajki Scott u kojem su naveli da je "samo radila svoj posao" i da se nadaju "da je dobro". Cauchi nije imao stalnu adresu i uglavnom je živio u automobilu. Kontakti s roditeljima su bili rijetki. U Sydneyu je iznajmio maleni prostor gdje je policija pronašla tek nekoliko predmeta, među kojima je bila daska za surfanje.

Na mjestu zločina su položeni buketi cvijeća, u cijeloj zemlji su zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti, a zgrade Opere će navečer biti osvijetljena crnom vrpcom.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.