11.4.2019. 11:53
0
Uhapšen osnivač WikiLeaksa Julian Assange
Uhapšen je osnivač WikiLeaksa Julian Assange, potvrdila je britanska policija.

Assange je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji. Pošto su mu otkazali azil, iz ambasade su jutros pozvali policiju, te je uhapšen.

Osnivač Vikiliksa u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nalazio se od 2012. godine.

Assange se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbjegao hapšenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za silovanje.

Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, ali britanske vlasti sve vrijeme napominju kako će uhititi Australijanca kada napusti ambasadu jer krši svoj uslovni dopust bježanjem.

Assange je u više navrata kazao da strahuje od svojeg izručenja Sjedinjenim Državama gdje bi mogao biti optužen za objavu hakovanih vladinih dokumenata oko ratova u Avganistanu i Iraku.

Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.