28.9.2021. 22:53
0
Kako pumpe za gorivo ostaju suhe, Boris navodi da ipak postoje planovi za lance snabdijevanja
FOTO: Reuters
Britanski premijer Boris Johnson pokušao je u srijedu ugušiti strahove javnosti jer je panika zbog kupovine ostavila pumpe za gorivo suhe u velikim gradovima, rekavši da se vlada priprema kako bi osigurala da su lanci snabdijevanja spremni za Božić.

Johnson je rekao da se situacija na benzinskim pumpama poboljšava, iako su u mnogim regijama stotine sudskih sudova ostale zatvorene, a vozači su satima lovili gorivo ili sjedili u redovima čekajući da napune svoje rezervoar.

 


"Sada počinjemo vidjeti kako se situacija poboljšava. Od industrije čujemo da se zalihe vraćaju na prednji sud na uobičajen način i samo bih zaista pozvao sve da se bave svojim poslom na uobičajen način", rekao je Johnson na televiziji primjedbe - prenosi Reuters.

Johnsonovi komentari bili su njegovi prvi otkako su problemi s opskrbom gorivom počeli krajem prošle sedmice kada su naftne kompanije prijavile poteškoće u transportu benzina i dizela od rafinerija do benzinskih postaja. 

Lider opozicionih laburista Keir Starmer optužio je njega i vladu da su prešli iz "krize u krizu".

Sve je više poziva da se ljekarima, medicinskim sestrama i drugim bitnim radnicima daje prioritet u punjenju automobila kako bi bolnice i službe socijalne skrbi radile, ali Johnson je rekao da bi bilo bolje da "to stabilizujemo na uobičajen način".
Britanski maloprodajni konzorcij (BRC) pozvao je vladu da proširi veličinu i opseg svoje privremene vize, navodis e u tekstu Reutersa.

"Proći će mnogo mjeseci prije nego što bude dovoljno novih britanskih vozača za pokrivanje nedostatka", rekao je Andrew Opie, direktor hrane i održivosti u BRC -u.

Evropski vozači također su naveli da neće prihvatiti ponudu za vizu, koja traje samo do 24. decembra. Neki poljski prijevoznici rekli su da je ponuda smiješna, a njemačka teretna industrija rekla je da se vozači koji su otišli nakon Brexita neće vratiti.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.