16.8.2023. 15:52
0
Porasle cijene nafte
Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima dok investitori važu zabrinutost oko usporavanja kineske ekonomije i očekivane smanjene ponude u SAD-u. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje za 27 centi, na 85.16 dolara. Na američkom tržištu barel je ojačao za 29 centi, na 81.28 dolara. Cijene su na oba tržišta pale u prethodnom trgovinskom danu više od jedan posto, na najniži nivo od 8. augusta.

U žarištu pažnje je usporena kineska ekonomija, nakon što podaci iz maloprodaje, industrijske proizvodnje i ulaganja nisu ispunili očekivanja. To je potaknulo zabrinutost da bi moglo doći do dubljeg i dugotrajnijeg usporavanja rasta. Podaci o aktivnostima u srpnju za ovu godinu potaknuli su zabrinutost da će Kina teško ispuniti ciljanu godišnju stopu rasta oko pet posto bez dodatnih fiskalnih poticaja.

Kineska centralna banka neznatno je smanjila kamatne stope nakon podataka koji su ukazali na pojačani pritisak na ekonomiju, uglavnom iz sektora nekretnina, iako analitičari kažu da je smanjenje premalo da bi stvorilo značajnu razliku.

U međuvremenu su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale oko 6,2 miliona barela. To je mnogo veće smanjenje od pada za 2,3 miliona barela koliko su prosječno očekivali analitičari. Smanjenje ponude iz Saudijske Arabije i Rusije podiglo je cijene nafte zadnjih sedam sedmica.

Posljednji podaci pokazuju da je saudijski izvoz sirove nafte pao u junu treći mjesec zaredom, na najnižu nivo od septembra 2021. godine. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 84 centa, na 87.82 dolara.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.