2.11.2021. 15:32
0
Etiopija pokušava limitirati izvještaj UN-a o zločinima u Tigrayu
Nalazi jedine istrage kršenja ljudskih prava dopuštene u etiopskoj blokiranoj regiji Tigray bit će objavljeni u srijedu, godinu dana nakon izbijanja rata u regiji.

Ljudi upoznati sa istragom tvrde, međutim, da su je limitirale vlasti koje su nedavno protjerale osoblje UN-a koje je pomoglo u pokretanju istrage.


Ipak, dok je grupama kao što su Human Rights Watch i Amnesty International zabranjen ulazak u Tigray, zajedno s predstavnicima stranih medija, izvještaj bi mogao biti jedina zvanična informacija o zvjerstvima u ratu koji je počeo u novembru 2020. godine. Rat je počeo nakon političkog sporenja između snaga iz Tigraya koje su dugo dominirale nacionalnom vladom i snaga aktuelne vlade premijera Abiya Ahmeda. Sukob je obilježen masovnim silovanjima, protjerivanjima, svjesnim izgladnjivanjima i hiljadama poginulih.

Zajednička istraga Ureda UN-a za ljudska prava i vladine Etiopske komisije za ljudska prva (EHRC) rijedak je primjer saradnje koji je izazvao zabrinutost među manjinskim Tigrajancima, grupama za ljudska prava i ostalim posmatračima zbog vladinog uticaja.


U odgovoru na pitanje Associated Pressa, Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi saopćio je da neće biti u stanju da uđe u Tigray bez partnerstva s vladinom komisijom za ljudska prava. Dok su prošle zajedničke istrage obavljene u Afganistanu i Ugandi, UN je saopćio da je “trenutna istraga "jedinstvena po značaju obima i sadržaja”.

 

(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.