31.3.2024. 7:40
0
Peruanska predsjednica neće podnijeti ostavku zbog istrage o satovima
Predsjednica Perua Dina Boluarte u subotu je rekla da neće podnijeti ostavku nakon što je u njenoj kući izvršena racija u sklopu istrage o mogućem nezakonitom bogaćenju i neprijavljivanju vlasništva nad luksuznim satovima, javio je Reuters.

Oko dvadeset službenika javnog tužilaštva i dvadeset policajaca upali su u njenu kuću u petak uvečer, a u palatu u subotu ujutro.

„Preuzela sam dužnost čistih ruku i tako ću se povući sa predsjedničke funkcije 2026. godine“, rekla je na konferenciji za novinare, nazvavši racije „nesrazmjernom“ mjerom i „uvredljivim“.

Njena kuća nalazi se u Limi okrugu Surquillo, nekoliko kilometara od palate u kojoj ona radi.

„Osoblje iz palate obezbijedilo je sve uslove za traženu revnost“, objavilo je Predsjedništvo na mreži X, dodajući da je obavljeno „normalno i bez ikakvih incidenata“.

Međutim, peruanski premijer Gustavo Adrianzen također je kritizirao racije.

„Politička buka koja se diže je ozbiljna i utiče na investicije i cijelu državu“, napisao je na mreži X.

„Ono što se dogodilo u posljednjih nekoliko sati su nesrazmjerne i neustavne radnje“, dodao je.

Prije dvije sedmice, tužioci su započeli preliminarne istrage nakon medijskog izvještaja internet programa La-Encerona da je predsjednica posjedovala nekoliko Rolex satova. Istraga je imala za cilj da se utvrdi da li ima osnova za formalnu istragu predsjednice.

Boluarte, koja je na funkciji od decembra 2022. godine, priznala je da posjeduje Rolex satove, za koje je rekla da ih je kupila novcem koji je zarađivala u mladosti.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.