13.11.2021. 18:38
0
Konferencija UN-a o klimi provizorno ide ka dogovoru
FOTO: Reuters
Činilo se da pregovori UN-a o klimi u Škotskoj probno idu ka dogovoru u subotu za koji je domaćin konferencije rekao da će Britanija održati u životu cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa kako bi se zadržale realne šanse za izbjegavanje katastrofe.

Alok Sharma, predsjedavajući konferencije, pozvao je gotovo 200 nacionalnih delegacija prisutnih u Glasgowu da prihvate sporazum koji nastoji uravnotežiti zahtjeve klimatski osjetljivih nacija, velikih industrijskih sila i onih čija je potrošnja ili izvoz fosilnih goriva od vitalnog značaja za njihovu ekonomsku  razvoj, javlja agencija Reuters.

"Molim vas, nemojte se pitati šta još možete tražiti, nego pitajte šta je dovoljno", rekao im je u završnim satima dvonedeljne konferencije koja je već pregažena za jedan dan.  "Da li je ovaj paket izbalansiran? Da li pruža dovoljno za sve nas?"

"Najvažnije - zapitajte se da li su ovi tekstovi na kraju uspješni za sve naše ljude i našu planetu."

Konačni sporazum zahtijevat će jednoglasnu saglasnost prisutnih zemalja, počevši od velesila na ugalj i plin do proizvođača nafte i pacifičkih ostrva koja su progutana porastom nivoa mora.


Komesar EU za klimu Frans Timmermans, govoreći nakon Yadava, upitao je da li postoji opasnost da se maratonska konferencija spotakne neposredno prije cilja i pozvao kolege delegate: 

"Nemojte ubiti ovaj trenutak tražeći još tekstova, različitih tekstova, brisanjem ovoga, brisanjem onoga.",  prenosi Reuters.

Naučnici kažu da bi odlazak iznad porasta od 1,5C doveo do ekstremnog porasta nivoa mora i katastrofa, uključujući strašne suše, monstruozne oluje i šumske požare daleko gore od onih koje svijet već trpi. Kao rezultat toga, nijedna klimatska konferencija UN-a još nije donijela nikakva finansijska sredstva u okviru ovog naslova za zemlje koje su najviše pogođene - a subotnji nacrt u Glasgowu također nije imao čvrstu obavezu.


Pregovarači su, međutim, zatvarali dogovor o regulisanju pravila za tržišta ugljika - mehanizama koji postavljaju cijenu na emisije kako bi se omogućilo zemljama ili kompanijama da kupuju i prodaju "dozvole za zagađenje", ili kredite za apsorpciju emisija.


=
(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.