2.2.2022. 17:22
0
Najmanje 60 ubijenih u napadu milicije na istoku Konga
Najmanje 60 osoba ubijeno je u napadu milicije u srijedu rano ujutro na logor za raseljene osobe na istoku Demokratske Republike Kongo, saopćili su čelnik lokalne humanitarne grupe i mještanin logora.

Oba izvora izjavila su Reutersu da je milicija CODECO odgovorna za ubistvo ljudi u napadu oko dva sata ujutro na logor Savo u pokrajini Ituri.

Portparol vojske u Ituriju, Jules Ngongo, potvrdio je napad CODECO-a i saopćio je da je ubijeno dvadesetak mještana.

Kongoanski vojnici tragali su za pripadnicima milicije u utorak navečer, ali su napadači promijenili smjer i zaobišli su ih kako bi se domogli logora, kazao je.

CODECO je jedna u nizu milicija koje djeluju na istoku Konga u jeku dugotrajnih napetosti oko zemlje i resursa. Borci milicija ubili su stotine civila u Ituriju i prinudili su hiljade mještana da napuste svoje domove, sudeći po Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

KongoNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.