2.12.2022. 13:48
0
Papa Franjo: Pogibije migranata na Mediteranu neprihvatljive i mogle su se izbjeći
Pogibije migranata na Mediteranu “neprihvatljive su i skoro uvijek su se mogle izbjeći”, izjavio je papa Franjo u petak, ponavljajući poziv tvorcima politike širom te regije u obraćanju na način “koristan po sviju”

Osamdesetpetogodišnji papa, sin italijanskih imigranata u Argentini, često govori o pravima migranata, i u više navrata se žalio zbog toga kako se Mediteran pretvorio u “ogromno groblje”.

- Nesposobnost da se pronađe zajedničko rješenje (migracije) nastavlja da vodi do gubitaka života koji su se mogli izbjeći, posebno na Mediteranu" - navodi Franjo u poruci Rim Med 2022, vanjskopolitičkoj konferenciji.

Insistirajući da se migracija prema Evropi “ne može zaustaviti”, on je zatražio od svih zainteresiranih strana da pronađu rješenje korisno po sviju, garantirajući i ljudsko dostojanstvo i zajednički prosperitet”.

Migracija je godinama bila politički “vruć krompir” u Evropi, dok vlade pribjegavaju sve rigoroznijoj politici u pokušaju sa suzbiju priliv migranata i tražilaca azila iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Sudeći po podacima agencije UN za izbjeglice UNHCR, oko 136.500 migranata domoglo se Evrope preko Mediterana u ovoj godini, a više od 1.800 je poginulo ili nestalo, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.