21.3.2023. 8:37
0
Svjetska banka procjenjuje trogodišnje potrebe Sirije za oporavak od zemljotresa na 7,9 milijardi dolara
FOTO: Patria/Arhiv
Svjetska banka je saopštila da će potresi iz februara uzrokovati smanjenje realnog BDP-a Sirije za 5,5 posto u 2023. godini, a potrebe za oporavkom i rekonstrukcijom procjenjuju se na 7,9 milijardi dolara za tri godine, javio je Reuters.

Svjetska banka je saopštila da njen izvještaj o brzoj procjeni štete i potreba pokazuje da su zemljotresi koji su pogodili sjevernu i zapadnu Siriju 6. i 20. februara prouzročili fizičku štetu od 3,7 milijardi dolara u zemlji, uz još 1,5 milijardi dolara ekonomskih gubitaka zbog kombinovanog uticaja štete od 5,2 milijarde dolara.

Svjetska banka je ranije predviđala smanjenje privredne proizvodnje Sirije za 2023. godinu od 3,2 posto, zbog kontinuiranog sukoba, visokih cijena žitarica i energenata i nestašice, zajedno sa nestašicom vode koja ograničava proizvodnju usjeva.

Zemljotresi će uzrokovati da se kontrakcija BDP-a poveća za još 2,3 procentna poena na 5,5 posto za godinu, pogoršavajući efekte dvanaestogodišnjeg sukoba u Siriji.

„Dodatna kontrakcija prvenstveno je uzrokovana uništavanjem fizičkog kapitala i poremećajima u trgovinskim aktivnostima“, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

"Očekuje se da će inflacija značajno porasti, prvenstveno zbog smanjenja raspoloživih dobara, povećanja troškova transporta i povećanja ukupne potražnje za materijalom za rekonstrukciju“, dodaje se.

Svjetska banka procjenjuje potrebe za oporavkom i rekonstrukcijom u šest analiziranih regija na 7,9 milijardi dolara, od čega 3,7 milijardi dolara u prvoj godini. Procjenjuje se da će u naredne dvije godine biti potrebno 4,2 milijarde dolara.

Banka je saopštila da najveće potrebe ima sektor poljoprivrede (27 posto od ukupnog broja), zatim slijede stanovanje (18 posto), socijalna zaštita (16 posto) i transport (12 posto).

Patria/Erna H.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.