26.3.2023. 15:15
0
Ljetno pomjeranje sata u Libanu izazvalo nesporazume i političke sukobe
Ljudi u Libanu su se probudili u dvije različite vremenske zone, usred spora između političkih i vjerskih vlasti oko toga kada bi se satovi trebali pomjerati naprijed, javlja BBC.


Privremeni premijer Najib Mikati najavio je da će ljetno računanje vremena početi krajem ramazana sljedećeg mjeseca, što će muslimanima omogućiti da ranije prekidaju svoj dnevni post.
Međutim, kršćanske vlasti su rekle da će promijeniti sat posljednje nedjelje u martu, kao što se dešava većinu godina.

Mnogi biznisi su slijedili primjer. Spor ilustruje duboke podjele u zemlji u kojoj su kršćanske i muslimanske frakcije vodile građanski rat kasnih 1970-ih i 1980-ih i gdje političke pozicije dijele vjerske grupe. U četvrtak je Mikati, musliman sunit, objavio svoju odluku da odgodi početak ljetnog računanja vremena do ponoći 20. aprila.

Nije naveo razlog za ovaj potez, ali mnogi komentatori to smatraju načinom da poveća svoju popularnost tokom ramazana. Muslimanski sveti mjesec počeo je 22. marta i završava se 21. aprila. Ukoliko vrijeme ostane nepromijenjeno, muslimani će moći prekinuti post sat ranije, oko 18:00 umjesto 19:00, kada sunce zađe. Ali utjecajna libanonska kršćanska maronitska crkva rekla je da će zanemariti tu odluku, nazvavši je „iznenađujućom“.

Nekoliko velikih libanonskih organizacija također je odlučilo da ga ignoriše. Dva informativna kanala, LBCI i MTV, pomjerili su satove unaprijed u nedjelju. Middle East Airlines, nacionalni avioprevoznik, odlučio se na kompromis. Rečeno je da će njegovi satovi i drugi uređaji ostati u zimskom vremenu, ali će vrijeme letenja biti prilagođeno kako bi se izbjeglo remećenje međunarodnih rasporeda.

Zabuna je nastala i kod korisnika mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja koji automatski prelaze na ljetno računanje vremena.  


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.