10.4.2023. 8:11
0
Gruzija: Veliki protesti protiv vlade, žele nastavak puta ka EU i zaokret od Rusije
FOTO: agenda.ge
Hiljade pristalica opozicije okupilo se u nedjelju u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, javio je AFP. Demonstranti su se okupili ispred gruzijskog parlamenta na skupu koji je organizovala glavna opoziciona snaga u zemlji Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), koji je osnovao zatvoreni bivši predsjednik Mikheil Saakashvili.


Demonstranti su mahali zastavama Gruzije, Ukrajine i Evropske unije i držali ogroman transparent na kojem je pisalo „Za evropsku budućnost“. Okupljeni su uzvikivali „Živio Miša!“, dajući podršku Saakashviliju, koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, koje su međunarodne grupe za ljudska prava osudile kao politički motivisano suđenje. Ljekari su rekli da je u opasnosti od smrti zbog niza ozbiljnih stanja koja je razvio u pritvoru.

Vlast vladajuće stranke Gruzijski san suočava se s optužbama da je zatvorila protivnike, ušutkala nezavisne medije, potajno sarađivala s Kremljom i odvela zemlju sa puta ka članstvu u EU. Obraćajući se na skupu, predsjedavajući UNM-a Levan Khabeishvili naveo je zahtjeve demonstranata koji uključuju „oslobađanje političkih zatvorenika i provođenje reformi“ koje zahtijeva EU kao uslov za davanje Tbilisiju formalnog statusa kandidata.

„Gruzijska vlada se kontroliše iz Moskve i naša obaveza je da spasimo našu domovinu od ruskih izvršilaca“, rekao je okupljenima bivši gruzijski predsjednik Giorgi Margvelashvili.

„Mi smo slobodoljubivi narod, dio evropske porodice, odbacujemo rusko ropstvo“, dodao je.

Prošlog mjeseca, desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice u Tbilisiju nakon što je parlament dao početnu podršku nacrtu zakona „o stranim agentima“, sličnom zakonu koji se koristi u Rusiji za suzbijanje opozicije. Nacrt zakona, koji je izazvao oštre kritike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, odbačen je pod pritiskom uličnih protesta na kojima je policija koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala masu.

Vladajuća stranka je insistirala na tome da ostaje privržena nastojanjima Gruzije za članstvo u EU i NATO-u, sadržanim u ustavu, a koju podržava, prema anketama, 80 posto stanovništva. Ali stranački lideri pojačali su antizapadnu retoriku nakon što je Washington prošle sedmice zabranio vize za četvoricu moćnih sudija u Gruziji zbog navodne korupcije. Taj potez označio je najnovije pooštravanje pristupa Washingtona prema savezniku nakon zabrinutosti zbog pomjeranja Tbilisija prema Rusiji.

Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU zajedno s Ukrajinom i Moldavijom nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na njenog prozapadnog susjeda u februaru 2022. godine. Prošlog juna, lideri EU dali su Kijevu i Kišinjevu formalni status kandidata, ali su rekli da Tbilisi prvo mora provesti reforme. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.