16.4.2023. 15:00
0
Mađarska i Poljska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine
FOTO: EPA-EFE / Viktor Orban
Uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine, Poljska i Mađarska su zabranile kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor, saopćile su jučer vlade ove dvije zemlje, nakon povećanog snabdijevanja regiona žitaricama po sniženim cijenama.


Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da "rješavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rješavanje situacije", prenosi Reuters.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završile su u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdijevanja, što je podiglo cijene proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

U pismu Evropskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja saopćili su da potencijalno treba razmotriti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopćilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje riješi.

- Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali treba naglasiti da su ukrajinski farmeri u ovom trenutku u najtežoj situaciji - navodi se u saopćenju.

Mađarski premijer Viktor Orban pridružio se jučer zabrani, rekavši da bi status kvo nanio veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima. Orban nije precizirao kada će zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane stupiti na snagu, ali je naveo da će biti ukinuta krajem juna, navodi Reuters.

Mađarska Vlada je saopćila da se nada promjenama propisa na nivou EU, uključujući i ponovno razmatranje eliminacije uvozne carine na ukrajinske proizvode, prenosi Avaz. 


(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.