9.5.2023. 19:10
0
U Iranu od početka godine pogubljeno najmanje 209 osoba
FOTO: Ilustracija
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk upozorio je danas na "strašno veliki broj" pogubljenja ove godine u Iranu koji u prosjeku doseže više od deset sedmično.

Od 1. januara najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za krivična djela povezana s drogom, navodi se u saopćenju UN-a, koji ističe da je taj broj vjerovatno i veći.

"Od početka godine u prosjeku je više od deset osoba sedmično smaknuto u Iranu, što ga čini jednom od zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu.

Zabrinjava to što je Iran, ovim ritmom, na istom putu kao i lani, kada je smrtna kazna izvršena nad 580 osoba", naveo je Türk u saopćenju, ocijenivši to groznim.

Glasnogovornica UN-ovog Visokog povjerenstva za ljudska prava Ravina Shamdasani istakla je na redovnoj konferenciji za novinare u Genevi da će, nastavi li se ovakav trend, "to biti najviša stopa izvršenja smrtne kazne od 2015. kada su pogubljene 972 osobe".

Tek mali broj zemalja još primjenjuje smrtnu kaznu.

U ponedjeljak su dvojica muškaraca pogubljena vješanjem zbog bogohuljenja, što su osudili Washington i nevladine organizacije za ljudska prava.

U subotu je pogubljen iransko-švedski disident Habib Chaab, osuđen na smrt zbog "terorizma" jer je bio vođa arapske separatističke skupine.

- Izricanje smrtne kazne za krivična djela povezana s drogom nije spojivo s međunarodnim normama o ljudskim pravima - dodao je Türk, prenosi Hina. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.