16.5.2023. 13:35
0
Izraelski ministar vanjskih poslova prvi put u posjeti Švedskoj u posljednje dvije decenije
Izraelski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je posjetio Švedsku u novom znaku otopljavanja veza između dvije nacije, javio je AP.


Eli Cohen je rekao da je njegova posjeta Stockholmu prva posjeta izraelskog ministra vanjskih poslova Švedskoj u 22 godine. 

„Otvaramo novu stranicu u odnosima između Izraela i Švedske nakon godina u kojima je Švedska zauzela kritičan stav prema Izraelu“, rekao je on u saopštenju koje je izdalo izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. Rekao je da je njegov sastanak sa švedskim kolegom Tobiasom Billstromom signalizirao „promjenu smjera“ veza.

Billstrom je u izjavi na Twitteru sastanak nazvao „veoma dobrim i produktivnim“.

„Prvi u 20 godina, tako davno zakasnio“, dodao je.

Prethodna švedska socijaldemokratska vlada imala je težak odnos s Izraelom nakon što je priznala palestinsku državu 2014. godine, što je potaknulo Izrael da privremeno opozove svog
ambasadora u Švedskoj. Dvije godine kasnije, Izrael je rekao da tadašnji ministar vanjskih poslova Švedske „nije dobrodošao“ nakon komentara o izraelskom tretmanu Palestinaca.

Odnosi su počeli da se otapaju u oktobru 2021. godine, kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Švedske posjetio je Izrael u pokušaju da popravi odnose. Očekuje se da će se ti odnosi dodatno poboljšati pod novom švedskom vladom desnog centra, koja je stupila na dužnost prošlog oktobra.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.