30.5.2023. 11:00
0
U Grčkoj izbori 25. juna
U Grčkoj će 25. juna biti održani novi izbori, saopštio je predsjednikov kabinet, javljaju agencije.

„Novi izbori će biti održani 25. juna“, navodi se u dekretu predsjednice Katerine Sakellaropoulou, nakon što niti jedna stranka nije imala većinu za formiranje vlasti poslije izbora održanih 21. maja.

Konzervativna stranka Nova demokratija premijera Kyriakosa Mitsotakisa postigla najbolji rezultat od 2007. sa 40,8 posto glasova.

Uprkos ubedljivoj pobjedi, njemu je nedostajalo pet mjesta da bi mogao da oformi jednostranačku vladu u parlamentu od 300 poslanika, ali je odbio opciju formiranja koalicije. Prema novom izbornom zakonu koji stupa na snagu na sljedećem glasanju, pobjednik može dobiti bonus do 50 mjesta, olakšavajući namjeru da osigura većinu od najmanje 151 poslanika.

Nakon junskog glasanja, lokalni izbori će se održati u oktobru. Do izbora 25. juna, Grčka je pod privremenom vladom koju vodi viši sudija kao privremeni premijer.


(Patria/A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.