3.5.2023. 8:14
0
Grčki sud potvrdio zabranu izlaska na izbore za krajnje desničarsku stranku
Vrhovni sud Grčke je zabranio ekstremno desnoj stranci da učestvuje na predstojećim opštim izborima u zemlji, javio je AP.

Amandmani koje je parlament usvojio u februaru diskvalifikuju stranke koje vode političari osuđeni za teška krivična djela ili ona koja ne bi „služila slobodnom funkcionisanju demokratskog ustava“.

Zatvorenom bivšem poslaniku Iliasu Kasidijarisu i njegovoj Grčkoj stranci nije dozvoljeno da učestvuju na izborima 21. maja. Zabrana, koju su podržale glavne političke stranke u Grčkoj, potvrđena je uprkos promjeni rukovodstva Grčke stranke. Odluka Vrhovnog suda u omjeru 9-1 da podrži radnje parlamenta mogla bi uticati na ishod izbora, jer bi pobjedničkoj stranci vjerovatno bilo lakše formirati novu vladu s manjim brojem stranaka zastupljenih u nacionalnom parlamentu.

Kasidiaris (42) osnovao je Grčku partiju nakon što je 2020. godine dobio 13-godišnju zatvorsku kaznu. Osuđen je kao vodeći član ekstremno desničarske stranke Zlatna zora, koja je okrivljena za višestruke napade na migrante i ljevičarske političke aktiviste. Stranka je osnovana kao neonacistička grupa 1980-ih, ali je kasnije tvrdila da predstavlja širu nacionalističku ideologiju.

„Presuda Vrhovnog suda jasno pokazuje da se kriminalne organizacije koje se pojavljuju pod maskom političke stranke ne mogu tolerisati u izbornom procesu“, rekao je portparol vlade Akis Skertsos nakon objave odluke. „Dužnost svih nas je da štitimo demokratiju... Ova presuda je opravdanje za vladu koja je predvodila napore da neprijatelje demokratije zadrži van parlamenta“, dodao je.

Zvaničnici Grčke partije obećali su da će se boriti protiv zabrane na evropskim sudovima. Istraživanja javnog mnjenja proteklih sedmica su pokazala da bi stranka bila dovoljno dobra na izborima da bude zastupljena u parlamentu, sa predviđenih 4% podrške birača.

„Demokratija je umrla tamo gdje je rođena“, objavila je Grčka partija u online objavi. U izjavi koju je naglas pročitao njegov advokat, Kasidiaris je također obećao da će se boriti protiv ove odluke. „Grčka partija je nezakonito ciljana... i večeras je naš demokratski sistem vlasti ukinut. Pola miliona Grka lišeno je prava da glasaju za stranku po svom izboru“, navodi se u saopštenju. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.