11.6.2023. 13:09
0
Evropski čelnici sastali se u Tunisu kako bi razgovarali o ekonomiji i migracijama
Tunis će danas biti domaćin čelnicima Italije, Nizozemske i Evropske unije na razgovorima čiji je cilj olakšati put za međunarodnu pomoć i vratiti stabilnost u zemlju koja je postala glavni izvor migracija u Evropu.

Sve više autokratski predsjednik Tunisa protivi se uvjetima za osiguranje 1,9 milijardi dolara podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer oni uključuju rezove u subvencijama za brašno i gorivo, rezove u sektoru javne uprave i privatizaciju javnih kompanija koje posluju s gubicima.

Predsjednik Kais Saied upozorava da bi takvi potezi izazvali društvene nemire i protivi se, kako kaže, zapadnim diktatima. No ekonomija Tunisa ide ka kolapsu. Stanovništvo je već razočarano i Saiedovim vodstvom i desetljećima dugim eksperimentom demokratskog uređenja zemlje.

To je tjeralo Tunižane da krenu na opasna putovanja brodom preko Sredozemlja u potrazi za boljim životom u Evropi. Tunis je također glavna tranzitna tačka za druge koji žele migrirati.

- Tunis je prioritet, jer bi destabilizacija u Tunisu imala ozbiljne posljedice na stabilnost cijele sjeverne Afrike, a te posljedice neizbježno stižu i ovdje - kazala je talijanska premijerka Giorgia Meloni, čija je zemlja odredište za većinu migranata koji idu ka Evropi napuštajući Tunis.

Suzbijanje migracija glavni je prioritet krajnje desničarke Meloni, koja putuje u Tunis već drugi put ove sedmice. Posjetila je Tunis u utorak, a danas dolazi s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen na sastanke sa Saiedom.

Evropski čelnici donose paket inicijativa za poboljšanje sigurnosti u Tunisu, olakšanje pomoći MMF-a, rekla je Meloni. Evropska komisija saopćila je da će razgovori biti fokusirani na postizanje napretka u sporazumu EU-a i Tunisa usmjerenom na ekonomiju, energiju i migracije.

Budžetski deficit Tunisa pogoršan je zbog pandemije Covida-19 i posljedica ruskog rata u Ukrajini, a pomoć MMF-a je zaustavljena zbog političkih napetosti. Saied je raspustio parlament i izmijenio Ustav kako bi dao više ovlasti predsjedništvu, a nadgledao je i slamanje opozicije i nezavisnih medija.

Dok evropski dužnosnici iznose prijedloge o sigurnosti, Saied je rekao da rješenja neće biti samo ako se stanje u toj oblasti poboljša nego su potrebne mjere "za uklanjanje bijede, siromaštva i neimaštine", prenosi AFP.

Posjeta Tunisu dolazi nekoliko dana nakon što su zemlje EU-a postigle sporazum podjeli odgovornosti za migrante koji ilegalno ulaze u Evropu, što je uzrok jedne od najdužih političkih kriza u bloku. Plan je još uvijek u ranoj fazi i mogao bi naići na otpor u Evropskom parlamentu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.