19.6.2023. 20:51
0
Operacija spašavanja u toku nakon nestanka turističke podmornice na putu ka olupini Titanika
Američka obalna straža započela je operaciju potrage i spašavanja nakon što je danas nestala turistička podmornica koja je krenula prema olupini Titanika.

Obalna straža u Bostonu sada provodi potragu nakon što je plovilo nestalo kraj jugoistočne obale Kanade.

Mjesto olupine Titanika nalazi se u sjevernom Atlantskom oceanu, oko 3,7 kilometara ispod površine oceana.

Čekalo se na reakcije

Obalna straža nije odmah komentirala slučaj.

Vlasnik turističkog plovila nije odmah bio poznat, ali CBS News javlja da je "OceanGate Expeditions", kompanija specijalizirana za podmorničke ture do mjesta olupine, objavila na svojoj web-stranici da je ekspedicija "u toku".

Web-stranica nije radila jutros, ali ima postavljene videozapise na YouTube kanalu koji promoviraju ture istraživanja Titanica. "OceanGate Expeditions" nije komentirao slučaj.

Kompanija je 14. juna objavila na Twitteru da koristi Starlink satelitsku internetsku uslugu Elona Muska za komunikaciju sa svojim istraživačkim ekipama.

Uzdaju se na Starlink

- Olupina Titanica nalazi se oko 400 milja od obale Newfoundlanda. Bez ikakvih mobilnih tornjeva usred oceana, oslanjamo se na Starlink za pružanje komunikacija koje su nam potrebne tokom ovogodišnje Ekspedicije Titanic 2023 - navedeno je u saopćenju.

Zadnji put je kompanija 15. juna objavila informacije o dvije istraživačke posade sastavljene od desetak članova.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.