21.6.2023. 16:24
0
Pet putnika na nestaloj podmornici bi za manje od 24 sata mogli ostati bez zraka
Podmornica Titan ima 96 sati opskrbe zrakom, prema svojim specifikacijama. U utorak oko 17 sati, američka obalna straža rekla je da podmornica Titan ima dovoljno zraka za 41 sat, što bi značilo da je krajnji rok otprilike 10 sati u četvrtak.

Oni unutar podmornice “odmarat će se, disati što je manje moguće i pokušavati ostati mirni” kako bi uštedjeli energiju, rekao je ranije danas za CNN Joe MacInnis, koji je dvaput putovao do olupine Titanica.

OceanGate, kompanija koja upravlja podmornicom, nije komentirala uvjete i odredbe o Titanu, javlja BBC. No, prema izjavama onih koji su prethodno bili u podmornici, bilo je dostupnih hrane i vode.

Mike Reiss, producent i pisac za “Simpsonove”, ukrcao se na Titan prošlog ljeta. Sendviči i voda bili su dostupni u podmornici, ali se prisjetio da mu je rečeno da mnogi putnici nisu jeli tokom putovanja i da se osnovni toalett nikad nije koristio, izvijestio je New York Times.

Dopisnik CBS Newsa, David Pogue, otišao je na Titan u novembru i usporedio podmornicu s “mini kombijem bez sjedala”. U intervjuu za NPR, Pogue je rekao: “Tamo stvarno nema nikakve sigurnosne opreme osim aparata za gašenje požara i vatrogasnih maski koje smo vježbali stavljati i skidati. To je uglavnom to, jne možete puno učiniti ako nešto pođe po zlu.”

Kako ističe Guardianov naučni urednik, Ian Sample, ako je Titan izronio, opasnost za posadu nije gotova: “Čini se da je otvor zatvoren izvana, što znači da će se oni koji su unutra i dalje morati oslanjati na kisik za hitne slučajeve da bi disali.”


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.