24.6.2023. 10:15
0
Wagner i ruska vojska u otvorenom sukobu, reagovala Ukrajina
Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Yevgeny Prigozhin optužio je rusku vojsku da je napala njegove borce i obećao da će zaustaviti „zlo“ vojnog vrha u Moskvi, prenijele su agencije. Ministarstvo odbrane Rusije brzo je objavilo saopštenje u kojem se navodi da Prigozhinove optužbe „ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju“.


Šef Wagnera je optužio vojno rukovodstvo iz Moskve da je naredilo udare na kampove njegove grupe i tako i ubilo „ogroman“ broj vojnika. „Bili smo spremni da učinimo ustupke  ministarstvu odbrane, da predamo svoje oružje“, rekao je Prigozhin u audio poruci.

„Danas, vidjevši da nismo slomljeni, izveli su raketne udare na naše pozadinske kampove“, rekao je. 

Prigozhin kaže da se detalji onoga što se dogodilo tek pojavljuju, ali je dodao da je „ministar odbrane stigao specijalno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništenja Wagnera“.

On se zakleo da će se osvetiti za incident. „Ima nas 25.000 i shvatićemo zašto se haos dešava u zemlji“, dodavši da „ovo nije vojni udar. To je marš za pravdu. Naše akcije ni na koji način ne ometaju trupe.“ Ruska služba sigurnosti FSB otvorila je krivični postupak protiv Prigozhina zbog pozivanja na oružanu pobunu, javila je agencija TASS, pozivajući se na Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma.

Predsjednik Vladimir Putin je obavješten o razvoju događaja i „poduzimaju se neophodne mjere“, saopštila je novinska agencija Interfax, citirajući portparola Kremlja Dmitrya Peskova.

Oglasila se i ukrajinska vojska koja kaže da prati sukobe u Moskvi. „Gledamo“, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Twitteru, dok je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kyrylo Budanov rekao da su rivalske ruske frakcije počele da „jedu jedna drugu zbog moći i novca“



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.